Familie Michael Schumacher krijgt schadevergoeding na AI-gegenereerd interview

door Nick Steenhuis
Michael Schumacher Ferrari

De familie van Michael Schumacher heeft een rechtszaak gewonnen tegen het Duitse tijdschrift Die Aktuelle. Het Duitse blad moet een schadevergoeding van 200.000 euro betalen aan de familie Schumacher, nadat ze vorig jaar een AI-gegenereerd interview met de zevenvoudig wereldkampioen publiceerden.

Het Duitse blad Die Aktuelle pakte in april 2023 groots uit met een cover waarop het tijdschrift het eerste interview met zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher sinds zijn skiongeluk in 2013 beweerde te hebben. Het interview, met de kop 'Michael Schumacher, het eerste interview', bleek echter nep te zijn en te zijn gegenereerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI).

Familie Schumacher spant rechtszaak aan

Hoofdredacteur Anne Hoffmann had het 'interview' gegenereerd met een AI-systeem en besloot het vervolgens te publiceren, inclusief de bewering dat de antwoorden afkomstig zouden zijn van Schumacher. Hoffmann werd op staande voet ontslagen, maar de familie Schumacher besloot over te gaan tot andere maatregelen. 

Zij spanden samen met Ubermedien, een magazine dat zich bezig houdt met mediakritiek, een rechtszaak aan tegen het Duitse tijdschrift en er is recent een uitspraak gekomen in de zaak. Een woordvoerster van de familie bevestigde woensdag tegenover Reuters een uitspraak en schikking van de arbeidsrechtbank van München door mediagroep Funke, uitgever van het tijdschrift Die Aktuelle

Een juridisch media-arbiter heeft besloten dat de excuses van Anne Hoffmann en Die Aktuelle niet voldoende waren in deze situatie en legde hen daarom een hogere straf op. Ze zullen een schadevergoeding van 200.000 euro moeten betalen aan de familie Schumacher.

Eerder al rechtszaak in 2015

Het was echter niet de eerste keer dan het Duitse tijdschrift en de familie Schumacher met elkaar in de clinch liggen. In 2014 publiceerde Die Aktuelle een blad met de een foto van Michael Schumacher en zijn vrouw Corinna op de cover en daarbij het woord 'ontwaakt'. Het artikel ging echter helemaal niet over de zevenvoudig wereldkampioen die zou zijn ontwaakt uit zijn coma, maar over mensen die in het verleden uit een coma zijn ontwaakt. 

Een jaar later, in 2015, ondernam de familie uiteindelijk wel juridische stappen tegen weer een andere publicatie. Het Duitse blad had namelijk een foto van Corinna Schumacher op de voorpagina geplaatst met de kop: 'Corinna Schumacher – een nieuwe liefde maakt haar gelukkig.' Het verhaal ging eigenlijk over haar dochter, Gina Maria, en de familieadvocaat, Felix Damm, spande een rechtszaak aan en beweerde dat de voorpagina misleidend was. De claim werd uiteindelijk afgewezen.

"Privé is privé"

Sinds het ski-ongeval is de familie Schumacher erg terughoudend met het geven van updates over de 91-voudig Grand Prix-winnaar, die sinds september 2014 thuis verder werkt aan zijn herstel. In de Netflix-documentaire Schumacher zegt Corinna over die terughoudendheid: "Privé is privé, zei Michael altijd. Het is heel belangrijk dat hij zoveel mogelijk kan blijven genieten van zijn privéleven. Michael heeft ons altijd beschermd en nu beschermen wij Michael."

 

Lees ook: Formule 1 schrapt plannen voor spatborden

Lees ook: Sainz ziet opnieuw optie voor 2025 wegvallen

Lees ook: Toto Wolff ontkent leegloop personeel Mercedes

door Nick Steenhuis

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden