FIA bekent: Michael Masi kan vervangen worden

door Jay Hartman
Header liveblog 1 Bahrein

FIA-bestuurder Peter Bayer sluit niet uit dat F1-racedirecteur Michael Masi kan worden vervangen voor het nieuwe seizoen. Bayer heeft de rol van hoofdverantwoordelijke voor de regelgeving in de Formula-series al overgenomen van Masi. Masi's baan staat sinds het einde van de Grand Prix van Abu Dhabi al op wankelen. 

Momenteel loopt er een onderzoek naar het controversiële einde in Abu Dhabi waarbij er zorgvuldig wordt gekeken naar Masi's handelingen. Ook loopt er een analyse van de FIA-procedures waarin gekeken wordt hoe die verbeterd kunnen worden. En in het volgende hoofdstuk over de baan van de racedirecteur mengt Bayer zich nu ook. Hij bekent tegen Motorsport.com dat de FIA tegen Masi heeft gezegd dat er een mogelijkheid is dat er een nieuwe racedirecteur wordt aangesteld.

Er worden nu allemaal opties besproken om een soortgelijke situatie te voorkomen in de toekomst. Meerdere racedirecteuren zouden ervoor kunnen zorgen dat er minder last komt op één persoon. Ook zou er plannen zijn om de besluitvormers van racecontrole op een afstand te helpen. Hierbij wordt er gedacht aan een structuur die de teams ook gebruiken om te communiceren met hun personeel op de thuisbasis vanaf het circuit. 

de race Grand Prix Abu Dhabi 2021

Reacties op Masi

De reacties die Masi na het einde van de Grand Prix van Abu Dhabi op Internet en daarbuiten kreeg waren niet mals. Bayer vertelt dat Masi er relatief goed tegen kan, omdat dat onderdeel is van zijn baan van de FIA. Ondanks het feit dat Masi zelf geen sociale media kanalen heeft komen de negatieve reacties wel aan bij hem. Volgens Bayer raakt dat hem echt. Hij vertelt dat de FIA hem daarin ook ondersteunt, maar dat hij ook begrip moet tonen dat ze het probleem moeten onderzoeken. 

Geen invloed op wereldkampioenschap Verstappen

Bayer denkt ook als Mercedes in beroep was gegaan dat het geen invloed had gehad op het wereldkampioenschap van Max Verstappen. Ook al was de uitslag van de race uiteindelijk veranderd moeten worden, volgens hem had Verstappen nog steeds de titel gekregen omdat hij voor Abu Dhabi voor lag op Hamilton. Bayer bevestigt daarbij ook dat teambazen in het nieuwe seizoen niet meer met de racedirecteur mogen praten tijdens de race. 

Zolang het onderzoek loopt reageert de FIA ook niet op vragen over het onderzoek. De volledige uitkomst wordt pas op 19 maart verwacht in het weekend van de openingsrace van het 2022 Formule 1-seizoen in Bahrein. 

Lees ook: F1-teams verdeeld over rol Michael Masi in 2022

Lees ook: Las Vegas dichtbij organiseren Grand Prix

Lees ook: Geen W Series op Circuit Zandvoort dit seizoen

door Jay Hartman

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden