F1-teams verdeeld over rol Michael Masi in 2022

door Jacobine van den Berg
alonso sprint imola

Er lijkt een herstructurering aan te komen in de Formule 1 rondom de wedstrijdleiding. Er wordt langere tijd gesproken over de mogelijke gevolgen voor Michael Masi na zijn beslissingen in de seizoensfinale in Abu Dhabi. Dat er veranderingen plaats gaan vinden staat vast. De vraag blijft alleen nog of het de Australiër is die volgend jaar de leiding houdt in de sport.

De FIA is sinds de gebeurtenissen in Abu Dhabi bezig met een onderzoek waarin er wordt bekeken wat er precies mis is gegaan in Abu Dhabi, en hoe de fouten die gemaakt zijn in het vervolg voorkomen kunnen worden. Voor dit onderzoek zijn ook de teams ondervraagd om hun mening te delen met betrekking tot de keuzes die Masi maakte in de laatste ronden van het 2021-kampioenschap.

Bronnen melden aan de BBC dat er maatregelen genomen worden die moeten verzekeren dat de wedstrijdleider vrij beslissingen kan maken in een rustiger sfeer. Deze aanpassing acht men nodig vanwege het feit dat de teams via de boordradio druk uit konden oefenen op de wedstrijdleiding.

Grote druk van buitenaf

Er wordt in de Formule 1-wereld getwijfeld aan Masi's rol in de sport. Tegelijkertijd zien de teams ook in dat Masi onder grote druk keuzes moest maken en dat hij blootgesteld was aan invloeden van buitenaf. Dat zou bij een neutrale wedstrijdleider niet het geval moeten zijn volgens insiders. Er wordt ook overwogen om de betrokkenheid van de stewards te herzien en te kijken hoe deze samenwerking verbeterd kan worden.

Grand Prix Qatar de race 2021

Vervanger voor Masi?

Het Britse medium meldt ook dat meerdere teams kersverse FIA-voorzitter Mohammed Ben Sulayem aangeraden hebben om een vervanger te zoeken voor Masi. Een bron geeft bij het medium dan ook aan dat de kans groot geacht wordt dat de Formule 1 voor 2022 op zoek gaat naar een nieuwe wedstrijdleider.

Er is nog geen unanieme beslissing over deze oplossing en daarnaast zijn de F1-teams nog verdeeld over het besluit.

De secretaris-generaal van de FIA, Peter Bayer, gaat binnenkort in gesprek met de Formule 1-coureurs om te zien hoe zij kijken naar de gebeurtenissen van de seizoenfinale. Naar aanleiding van hun feedback, en wat de teams nog melden, wordt er 14 februari een voorstel voorgelegd waaruit moet blijken wat de sport gaat doen om zulke incidenten in de toekomst te voorkomen.

Lees ook: Max Verstappen toont nieuwe helm voor seizoen 2022

Lees ook: F1 aan Tafel: Leclerc doet het niet slechter, Sainz is beter

Lees ook: Data F1-testdagen Barcelona en Bahrein bekend

door Jacobine van den Berg

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden