FIA bevestigt: Geen enkel team schuldig aan overtreden budgetcap 2022

door Frederique van Grinsven
Race start Verstappen Leclerc Japan 2022

De FIA heeft bevestigd dat geen enkel F1-team op de grid vorig seizoen de budgetcap heeft overschreden, ondanks eerdere geruchten dat drie teams wel degelijk meer zouden hebben uitgegeven dan toegestaan.

Afgelopen zomer deden verschillende namen de ronde vanwege mogelijke overtreding van de financiële regels. Eveneens werden topteams als Ferrari, Mercedes en Red Bull gevraagd om extra toelichting, vanwege bezorgdheid over hoe hun nevenactiviteiten mogelijk invloed konden hebben op hun prestaties in de Formule 1.

Straf Red Bull

F1 werkt sinds twee jaar met de budgetcap, om zo het speelveld eerlijker te maken. Over het boekjaar 2021 gaf enkel Red Bull Racing te veel geld uit en dat kwam ze duur te staan. De Oostenrijkse renstal kreeg een boete van 7 miljoen dollar en moesten hun tijd in de windtunnel met tien procent inkorten.

Ook Williams en Aston Martin werden bestraft. Williams vanwege het te laat inleveren van documenten en Aston Martin maakte diverse administratieve fouten.

Vlekkeloze samenwerking

Dit jaar, naast een gebrek aan silly season, wordt ons nu dus ook een herhaling van het 'budgetplafonddrama' ontnomen. De FIA heeft hun onderzoek afgerond en bevestigt dat alle teams met succes onder de uitgavenlimiet zijn gebleven, dat was vastgesteld op 140 miljoen dollar voor 2022. Het bestuursorgaan laat verder in hun verklaring weten dat alle tien F1-teams "tijdens het hele proces te goeder trouw en in een geest van samenwerking hebben gehandeld."

Lees ook: Jeroen Mul in F1 aan Tafel: Pole position Sainz kwam niet als verrassing

Lees ook: Olav Mol over teambaas: Hij is niet goed bij zijn hoofd

Lees ook: Christian Horner geeft update over herstel Daniel Ricciardo: Terugkeer in Japan lijkt optimistisch

 

door Frederique van Grinsven

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden