FIA heeft toestemming teams niet nodig voor wijzigen kalender

AP-1Q9U1H5MN2111_news

De aanstaande veranderingen van de Formule 1-kalender hoeven niet goedgekeurd te worden door de teams. Chase Carey, CEO van de Formule 1, liet dit in een statement weten. Gewoonlijk wordt voor aanpassing van de kalender goedkeuring van de teams gevraagd. Nu heeft de organisatie echter de vrije hand gekregen om de vele geannuleerde races een nieuwe plek op de kalender te geven.

Inmiddels zijn de Grand Prix' van Australië, China, Bahrein, Vietnam, Spanje en Nederland uitgesteld en is Monaco voor het eerst in 66 jaar afgelast. Azerbeidzjan zou dan de seizoensopener worden op 7 juni. De F1-organisatie probeert nu uit alle macht een nieuwe plek te vinden voor de andere races. Daarvoor wordt onder andere de zomerstop opgeofferd. Nu zijn de fabrieken dicht van maart tot en met april.

"Wij [de Formule 1, red.] en de FIA hebben met de teams besproken dat extra flexibiliteit noodzakelijk is om de kalender te herschikken als de COVID-19-situatie verbetert," aldus Carey. "Tijdens de vergadering was er de volledige steun voor het plan om zoveel mogelijk uitgestelde races in te halen, zodra het veilig is omdat te doen."

De teams worden wel meegenomen in het uiteindelijke voorstel, maar hoeven daar geen toestemming aan te verlenen. De reden hiervoor is dat de F1 en FIA zo eenvoudiger kunnen overleggen met de lokale organisators.

"De Formule 1 en FIA gaan nu aan het werk om de herziene kalender van 2020 af te ronden, maar zoals afgesproken tijdens de vergadering heeft de herziene kalender niet de formele toestemming nodig. Dit geeft ons de noodzakelijke flexibiliteit om tot overeenstemming te komen over data en tijden met de promotors."

Eerder deze week deed Olav Mol in zijn column een aanzet tot een herziene kalender van 2020. Die kun je hier teruglezen.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen