f1-3

De FIA gaat onderzoek doen naar de betrouwbaarheid van de wheelguns. Aanleiding zijn volgens wedstrijdleider Charlie Whiting de recente incidenten bij de pitstops.

De pneumatische pistolen die bij een bandenwissel de wielmoeren moeten los- en vastdraaien faalden in Australië twee keer bij Haas F1 en in Bahrein ging het mis bij Ferrari. Volgens Whiting is het tijd voor maatregelen: "Het ziet er steeds minder uit als toeval. We onderwerpen de wheelguns aan een grondige inspectie om uit te zoeken wat er mis is gegaan."

Bij de incidenten in Australië draaide het wielpistool tot twee keer toe een achterwiel niet goed vast. Het resulteerde in uitvalbeurten voor beide Haas-rijders Romain Grosjean en Kevin Magnussen en een fikse boete van €20.000 voor de Amerikaanse renstal.

Het malheur bij Ferrari in Bahrein was zo mogelijk nog zorgwekkender, aldus Whiting. Bij de pitstop van Kimi Raikkonen kwam de wielmoer van het te vervangen wiel niet eens los met alle gevolgen dien. De Italianen kregen hiervoor een boete van €50.000.

Overigens refereerde Whiting in zijn persconferentie ook aan een voorval tijdens de wintertest in Barcelona, afgelopen februari. Fernando Alonso verloor toen vrij onverwacht opeens een achterwiel.

Op dat moment werd er niet veel van gedacht, maar na dit incident stuurde de FIA de teams al een waarschuwing over de betrouwbaarheid van de wheelguns.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden