FIA stelt beslissing Haas-protest uit

door Nick Steenhuis
33-friday-austin Haas in de s-bochten-2023

De hoorzitting omtrent het track limits-protest van het Haas F1 Team is geschorst. Tijdens de hoorzitting, die woensdagmiddag begon, zouden verschillende partijen gehoord worden door de FIA, nadat Haas een right of review had aangevraagd vanwege de track limits die door meerdere coureurs zouden zijn overschreden tijdens de Grand Prix van Amerika. Echter werd de hoorzitting woensdagmiddag geschorst en verplaatst naar vanmiddag 15:00 Nederlandse tijd, zodat de stewards meer tijd hebben om te beoordelen of het aangeleverde bewijs nieuw en significant is.

Tijdens het weekend in São Paulo kwam plots naar buiten dat het Haas F1 Team dertien dagen na de Grand Prix van Amerika een right of review heeft ingediend bij de stewards, waardoor de uitslag van de race in Austin op losse schroeven is komen te staan. Haas diende deze right of review in, omdat sommige overtredingen van de track limits niet zouden zijn meegenomen en niet zouden zijn onderzocht door de stewards. Sergio Pérez, Alexander Albon en Lance Stroll zouden namelijk meerdere malen de track limits hebben overschreden in bocht zes. De stewards oordeelden dat er onvoldoende bewijs was om de coureurs te straffen. Haas beweerde genoeg bewijs te hebben in de vorm van verzamelde camerabeelden en besloot een right to review aan te vragen, iets wat elk team tot veertien dagen na een Grand Prix kan en mag aanvragen. Daarop plande de FIA een eerste hoorzitting in die gisterenmiddag plaatsvond.

 

51-friday-austin Haas-2023

 

Beslissing in de zaak uitgesteld

Echter werd de hoorzitting omtrent het track limits-protest van het Haas F1 Team woensdagmiddag geschorst. Tijdens deze videovergadering van de FIA moesten vertegenwoordigers van Haas, Red Bull Racing, Aston Martin en Williams zich melden. Alle partijen zouden gehoord worden en de FIA zou een beslissing nemen in de zaak omtrent het protest van Haas, maar deze beslissing is door de FIA uitgesteld. In een FIA-document laten de stewards weten dat ze meer tijd nodig hebben om tot een beslissing te komen. "We willen de ingediende bewijsstukken van de verschillende teams eerst individueel en onafhankelijk van elkaar bekijken", zo laten de stewards weten in het FIA-document. Daarom is de hoorzitting van woensdagmiddag geschorst en verplaatst naar vanmiddag 15:00 uur Nederlandse tijd. Dan zal de FIA moeten beslissen of het aangeleverde bewijs van Haas nieuw en significant genoeg is om daadwerkelijk onderzoek te gaan doen naar de overschrijdingen van de track limits van het drietal coureurs. Mocht er beoordeeld worden dat het overlegde bewijs van Haas niet nieuw en significant is, dan wordt de zaak geseponeerd en blijft de uitslag van de Grand Prix van Amerika zoals die was.

 

Lees ook: Haas F1 vraagt herziening resultaat GP Austin aan

Lees ook: Christian Horner: McLaren grootste uitdager

Lees ook: Lewis Hamilton vreest voor 2024 en 2025: Red Bull te ver weg

 

door Nick Steenhuis

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden