FIA verhoogt maximale boetes voor F1-coureurs: coureurs zijn kritisch

SI202210240217

De FIA heeft de maximale boete die een Formule 1-coureur kan krijgen verhoogd naar één miljoen euro. Dit kondigde de organisatie aan na een overleg van de FIA World Motorsport Council in Genève. Het bestuur zegt op deze manier te willen voldoen aan de huidige behoeften van de autosport. Coureurs binnen de Formule 1 zijn minder blij met deze wijziging. 

In het verleden werd een maximale boete van 250.000 euro opgelegd aan Formule 1-coureurs voor ernstige overtredingen. In de afgelopen jaren kwamen de boetes  voornamelijk uit op een bedrag van ongeveer 50.000 euro. Vanaf nu worden coureurs geconfronteerd met aanzienlijk hogere boetes wanneer zij  de regels overtreden. Het limiet is verhoogd tot één miljoen euro. De FIA laat weten deze beslissing te hebben gemaakt om in te spelen op de actuele behoefte. De afgelopen twaalf jaar is de boete structuur binnen de Formule 1 niet herzien of aangepast. Er was daarom behoefte aan een aanpassing. Deze wijziging is opgenomen in het internationaal sportreglement van de FIA, en is van kracht op alle competities van de FIA. De maximale boetes voor coureurs in FIA-wereldkampioenschappen (World Rally, World Rally-Raid, World Endurance Championship, World Rallycross en de Formule E) zijn verhoogd naar 750.000 euro. In FIA-kampioenschappen, cups, trophies, challenges of series gaat het om maximaal 500.000 euro.

 

 

F1-coureurs kritisch over de wijziging

George Russell, Mercedes-coureur en Voorzitter van de Grand Prix Drivers' Association (GPDA), heeft de recente verhoging van de boetes in de Formule 1 scherp bekritiseerd en verklaarde: "Het is belachelijk dat een coureur een boete kan krijgen van een miljoen euro. In mijn eerste jaar in de Formule 1, kreeg ik een salaris met vijf cijfers. Dat eerste jaar verloor ik een bedrag van zes cijfers doordat ik mijn trainer, vluchten en assistent zelf moest betalen. En dat geldt waarschijnlijk voor 25 procent van het coureursveld. We doen waar we van houden, dus daar klagen we niet over. Maar als je een rijder beboet voor een miljoen euro terwijl hij aan het einde van het jaar al 100.000 euro in het rood staat vanwege de investeringen die hij moet doen? Wat gebeurt er dan?”. 

Meerdere coureurs hebben zich uitgesproken over de wijzigingen. Zij willen duidelijkheid over wat er precies met het geld van deze boetes gebeurt. Verstappen grapte tijdens de persconferentie voorafgaand aan het raceweekend in de verenigde staten over het onderwerp: “Ik zou graag willen weten voor welke overtreding je een boete van één miljoen kan krijgen. Als je 50.000 euro boete krijgt voor het aanraken van een achtervleugel, dan wil ik graag weten waar je een miljoen boete voor krijgt. Dan kunnen we misschien wat flessen wijn sponsoren. Ik zal me vast voorbereiden”.  De kwestie zal naar verwachting tijdens de rijdersbriefing op vrijdagavond grondig worden besproken. 

 

Lees ook: Tijdschema Grand Prix van Amerika

Lees ook: Christian Horner reageert op geruchten toekomst Helmut Marko

Lees ook: Red Bull onthult nieuwe livery voor Austin

 

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden