Formule 1 ligt op koers voor klimaatneutrale sport

door Zus Veldkamp
3639625

De Formule 1 ligt op koers om in 2030 volledig klimaatneutraal te zijn. Dit is onderdeel van hun in 2019 aangekondigde plan, Net Zero Carbon. De Formule 1 heeft een update gegeven over de stand van zaken. 

Doordat de klimaatcrisis hard groeit wil de Formule 1 hun eigen steentje bijdragen aan het verbeteren van het klimaat. Daarom kwamen ze in 2019 met een plan om in 2030 een klimaatneutrale sport te zijn. Nu heeft F1 een update gegeven over hoe het er nu voor staat en wat de plannen voor de komende jaren zijn. 

Duurzame brandstof in 2026

Het doel is om in 2026 op volledig duurzame brandstof te rijden. Ondanks dat de Formule 1 maar voor minder dan één procent uitstoot in de sport zorgt, kan deze brandstof ook gebruikt worden voor auto's op de openbare weg. Hierdoor zou de uitstoot door die auto's minder worden. De brandstof wordt sinds maandag al geproduceerd door partners van de Formule 1. Ook nu rijdt de Formule 1 al met een zuinigere brandstof, de E10. Daar zit bio-ethanol in. Bio-ethanol is alcohol gemaakt door gefermenteerde suiker, maïs of tarwe en daarmee verantwoordelijk voor minder uitstoot. 

Op andere vlakken zijn ze ook al bezig met aanpassingen. Zo wordt er minder vracht vervoerd naar de circuits omdat de televisie-uitzendingen op afstand gedaan worden. De vrachtcontainers zijn opnieuw ontworpen zodat ze met efficiëntere vliegtuigen mee kunnen. Kantoren van de Formule 1 zijn overgestapt op duurzame energie. Ook werken ze nauw samen met lokale racepromotors om het evenement zo duurzaam mogelijk te maken. Zo wordt er al geen wegwerpplastic meer gebruikt.

Wat staat er nog op de planning?

Om de doelstelling in 2030 te halen staat er nog veel op de planning voor de Formule 1. Zo kan de kalender efficiënter ingedeeld worden zodat er tussen de continenten zo weinig mogelijk gewisseld hoeft te worden, nu is dat nog niet zo en is de reisbeweging veel groter. Ook zijn ze van plan om samen met de Formule 2 en Formule 3 te kijken naar duurzame vormen van brandstof. Ze willen ook op zoek naar manieren om de uitstoot van fans, die vaak van ver komen, te minderen. De sport blijft zoeken naar duurzamere vormen van logistiek en reizen en wil nauw samenwerken met andere sportcompetities, om te laten zien dat de sport het samen kan en doet. De Formule 1 belooft om te blijven evalueren aan de hand van de steeds veranderende uitstoot, om zo de leidende rol te behouden. "Met nog acht jaar te gaan, racet de F1 naar zijn doel."

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door FORMULA 1® (@f1)

Lees ook: Robert van Overdijk en Indy Dontje te gast in F1 aan Tafel

Lees ook: Bernie Ecclestone: Toto Wolff snel klaar met Lewis Hamilton

Lees ook: Mick Schumacher onder grote druk: Presteren of weg

door Zus Veldkamp

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden