Franz Tost: Fysieke ontwikkeling Tsunoda duidelijk zichtbaar

door Olav van Boxtel
alonso sprint imola

AlphaTauri teambaas Franz Tost geeft tegenover Formula1.com aan dat Yuki Tsunoda een enorme fysieke ontwikkeling heeft doorgemaakt. Eerder dit jaar kwam naar voren dat Tsunoda fysiek niet in orde was afgelopen seizoen en dat hij trainen minder leuk en moeilijk vond. Tost laat nu zijn waardering blijken voor de jonge Japanner en zegt enorme vooruitgang te zien bij de coureur in 2022.

Tost beweert dat Tsunoda onder het fitheid-niveau verkeerde in 2021. Dit omdat Tsunoda de trainingen die hij moest doen onderschat zou hebben. Toch denkt de Oostenrijker dat Tsunoda een goed 2022 zal hebben, aangezien hij meer gedisciplineerd is in zijn trainingen en zijn mindset heeft weten te veranderen.

'Minder erg dan het leek'

"Allereerst vond ik dat Yuki (Tsunoda red.) helemaal niet in een slechte fysieke staat was als dat hij zelf zei dat hij was," zegt Tost. "Elke coureur denkt dat hij niet fit genoeg is en wil vooruitgang. Fysieke trainingen zijn ook het zwaarst en het minst leuke aan de Formule 1. Het beste aan de sport is natuurlijk het rijden van de auto."

Volgens Tost onderschatte Yuki de trainingssessies in 2021. "Toch deed hij altijd mee en heeft hij enorme stappen gezet. Hij deed altijd serieus mee, nam deel aan twee sessies op de dag en had daarnaast ook nog zijn technische informatiesessies met zijn engineer."

Franz Tost / Yuki Tsunoda / AAlphaTauri / 2021
Foto: Red Bull Content Pool (Peter Fox / Getty Images)

Volwassen

Franz Tost is niet alleen tevreden over de manier waarop de jonge Japanner zijn trainingen heeft omarmd, maar ook dat hij een steeds meer volwassen indruk maakt. "Je ziet het aan zijn manier van rijden. Ook tijdens de Grand Prix van Australië afgelopen week zag je dat hij erg snel was, ondanks dat dit zijn eerste keer was in Melbourne", vertelt Tost.

"Yuki ligt absoluut op schema wat betreft fysieke trainingen en gezondheid. Ik verwacht ook een goed seizoen van hem. Vooral in de tweede seizoenshelft, wanneer de auto betrouwbaar en op haar snelst is. Dan zien we vaak de beste versie van Yuki."

AT03

Wat betreft de prestaties in Australië afgelopen weekend zijn gemixte gevoelens binnen het team van AlphaTauri. Zo was Yuki Tsunoda comfortabel en snel op de vrijdag en zaterdag, maar ging het minder op de zondag tijdens de stints op beide bandencompounds. "De winst ligt dus vooral op het gebied bij racepace en minder in de trainingen of over één snel rondje", zo stelt technisch directeur van AlphaTauri, Jody Egginton. Ook zegt hij dat er nog het een en ander moet worden aangepast en onderzocht moet worden voor de komende races.

Tsunoda in Australie
Tsunoda in Australië

 

Lees ook: Mogelijke oplossing tegen porpoising gevonden

Lees ook: Eddie Irvine over Verstappen: Niemand is sneller maar hij maakt veel fouten

Lees ook: Ferrari blijft voorzichtig: Geen grote updates naar Imola

door Olav van Boxtel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen