Mogelijke oplossing tegen porpoising gevonden

3639737

Vele teams sukkelen nog steeds met het stuiterende gedrag van hun F1-auto’s. Inmiddels is dit fenomeen beter bekend als porpoising. In een technische analyse van F1.com beschrijft Mark Hughes hoe de versnellingsbak en sidepods een essentiële rol kúnnen spelen in het tegengaan van porpoising.

Ook in Australië stuiterden verschillende auto’s over het asfalt. Zelfs het oppermachtige Ferrari had er last van in Melbourne. ''We moeten het aanpakken omdat het de consistentie kan beïnvloeden, maar het is niet zo dat ik sneller ga zonder het stuiteren. De enige keer dat het een factor was, was bij de herstart. Daar had ik niet het vertrouwen dat ik extreem hard kon remmen voor bocht 1 vanwege de porpoising'' zegt Leclerc hierover. Het was tevens het enige moment in de race waarbij de zege voor de Monegask even in gevaar leek te komen.

Mercedes

Een team dat tevens last heeft van het stuiteren is Mercedes. Volgens Hughes heeft het bij de Duitse renstal nog een extra nadeel. ''Het belangrijke onderscheid tussen het porpoising van Mercedes en van Ferrari is dat het bij Mercedes bij lagere snelheden al actief is. Wanneer dit al gebeurt in de bochten moet Mercedes de rijhoogte verhogen.'' Daar zit het diepere probleem voor de zilverpijlen. Hoe hoger ze de auto zetten, hoe meer downforce ze verliezen. Het probleem is dus niet zozeer de aanwezigheid van porpoising, maar de maatregelen die ze moeten nemen. Nu blijkt dat die maatregelen vooralsnog niet genoeg zijn om het te verhelpen.

Mercedes W13 Rechtsboven Bahrein
Foto: Mercedes AMG F1 LAT IMAGES

Mogelijke oplossing

Volgens Hughes zou de oplossing voor dit probleem niet bij de krachtbron liggen, maar bij de versnellingsbak. ''Uit GPS-data blijkt dat, ondanks het lagere vermogen van de Mercedes-motor dan die van Ferrari, Mercedes 0.15 seconden inlevert aan rondetijd. In werkelijkheid is Ferrari één seconde sneller. Hierdoor kan de motor onmogelijk de hoofdschuldige zijn voor het prestatietekort. Wel zit er een verband tussen de teams die rijden met een Mercedes-motor en versnellingsbak.''

Het verschil in de versnellingsbak zit hem in de lengte van de behuizing. Deze geeft weer hoe een team ervoor kiest hoe het zijn mechanische componenten verpakt. Denk hierbij aan de radiatoren die worden bedekt met de sidepods. Mercedes, Williams en Aston Martin hebben hun sidepods, vergeleken met andere teams, ver naar achteren gezet. Dit met als doel om de afstand tussen voorwielen en sidepods zo groot mogelijk te maken wat moet zorgen voor een betere aerodynamica.

Het nadeel van deze sidepods is dat er weinig ruimte is voor de versnellingsbak. Deze is daardoor korter dan die van andere teams. Bij Ferrari en Haas staan de sidepods -en alle onderdelen die het bedekt- ver naar voren. Daardoor kan er gespeeld worden met de manier waarop de sidepod naar achteren loopt.

Ferrari F1-75 zij rechts testdagen Barcelona
Foto: Scuderia Ferrari Press Office

Twee manieren

Volgens Hughes kan dit op de volgende twee manieren te maken hebben met het stuiteren. ''De brede carrosserie (Mercedes) aan de achterkant kan mogelijk de luchtstroom in de bodem beperken. De druppelvormige carrosserie (Ferrari) zouden de luchtstroom over de bovenkant van de diffuser juist kunnen helpen waardoor de vloer beter bestand is tegen het vastzetten.''

Daarnaast kan het liggen aan de manier waarop de versnellingsbak is ingedeeld. ''De ernst van het stuiteren kan beïnvloedt worden door het blokkeerpunt. Bij een korte versnellingsbak (Mercedes) kan het zwaartepunt op een onhandige plaats voorkomen ten opzichte van moment van vastzetten onder de vloer wat een hefboomeffect veroorzaakt.'' Hiermee wordt bedoeld dat het moment waarop de auto naar de grond wordt gezogen, los komt, weer terug wordt gezogen enzovoorts, net op een vervelend plaats op de vloer zit waardoor het effect telkens wordt herhaald.

Lees ook: Mattia Binotto: ''Er komen geweldige gevechten aan in de komende races''

Lees ook: Sergio Pérez: ''Drie uitvalbeurten zijn zeker zorgwekkend''

Lees ook: Lewis Hamilton vereert om Braziliaans ereburger te zijn

 

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden