Geen EU-sancties meer voor Nikita Mazepin na hoger beroep

door Frederique van Grinsven
Nikita Mazepin rijdt de Haas testdagen Barcelona 2022

Voormalig Haas-coureur Nikita Mazepin heeft zijn overwinning behaald in een rechtszaak tegen de Europese Unie, waardoor de sancties tegen hem worden opgeheven. Deze sancties werden in 2022 tegen de Russische coureur opgelegd vanwege de banden met zijn vader, zakenman Dmitry Mazepin, en diens vermeende nauwe relatie met Vladimir Poetin.

Mazepin werd, samen met zijn vader, eigenaar van het kunstmestbedrijf Uralkali, gesanctioneerd door de Raad van de Europese Unie in de nasleep van de grootschalige invasie van Oekraïne door Rusland. Niet lang daarna, in maart 2022, beëindigde het Haas F1-team de samenwerking met Mazepin en liet ook Uralkali vallen als hoofdsponsor.

Het Europees Gerechtshof oordeelde woensdag echter dat de EU ten onrechte vasthield aan zijn plaats op de sanctielijst. Sinds het ontslag van Mazepin bij Haas is er alleen nog maar sprake van een louter familieverband, wat volgens de rechtbank niet voldoende is om de sancties te handhaven.

Korte F1-carrière

Nikita Mazepins kortstondige carrière in de Formule 1 werd getekend door vele incidenten op het circuit. Gedurende zijn enige seizoen in de sport behaalde zijn beste resultaat op P14 tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan, grotendeels dankzij vier uitvallers.

Lees ook: Pirelli werkt aan nieuwe banden voor 2025

Lees ook: Fernando Alonso pleit voor meer testmogelijkheden voor jonge coureurs

Lees ook: Valtteri Bottas hoopt op toekomst als coureur bij Audi

 

door Frederique van Grinsven

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden