Nikita Mazepin niet eens met sancties tegen Russische atleten

door Zus Veldkamp
Header liveblog 1 Bahrein

Voormalig Formule 1-coureur Nikita Mazepin is het niet eens met de ingevoerde sancties tegen Russische atleten. Dit laat hij weten bij BBC HARDtalk. Hij vindt zelfs dat er sprake is van een cancel culture.

Mazepin, die één seizoen mee heeft kunnen racen, is dit jaar zijn stoeltje bij het team van Haas kwijtgeraakt door sancties tegenover Rusland. Het Amerikaanse team nam afscheid van de coureur en hoofdsponsor Uralkali en heeft inmiddels Kevin Magnussen aangesteld. Na dit verlies voor de Russen zijn Nikita en Dmitry allebei op de sanctielijst van de Europese Unie en Verenigd Koninkrijk gezet. 

Cancelcultuur

Volgens de Rus is er sprake van een cancelcultuur, ondanks hij nog wel mee zou mogen racen onder de neutrale vlag en in moet stemmen met opgestelde waardes door de FIA omtrent vrede en politieke neutraliteit. Mazepin liet in een statement weten hier aan mee te willen werken, maar moest toch de Formule 1 verlaten. "Ik ben het er niet mee eens dat ik onder die sancties val en wil het aanvechten, maar nu is het daar geen goed moment voor", aldus de Rus. 

Russische sporters worden bij verschillende sporten geweigerd of vallen onder bepaalde sancties. Nikita vindt dat hierdoor sprake is van een cancel culture. "Als je kijkt naar de situatie die nu plaatsvindt tegenover Russische atleten is er sprake van een cancel culture tegen mijn land", volgens Mazepin. 

"Ik hou mij publiekelijk stil"

Mazepin houdt zich erg stil over de oorlog die woedt, ook omdat dit de nodige gevaren met zich mee kan brengen. "Als ik eerlijk ben zie ik enorme gevaren door mij uit te spreken over de kwestie, ook omdat ik nooit iedereen tevreden kan stellen. Daarom hou ik mij publiekelijk stil." De beelden van de oorlog vindt Mazepin niet prettig om te zien. "Ik leef in dezelfde wereld als jij, het is op veel niveaus pijnlijk om deze beelden te zien."

Lees ook: Max Verstappen houdt het rustig met mediaverplichtingen

Lees ook: FIA herinnert coureurs aan sieraden verbod

Lees ook: F1 aan Tafel maakt balans op: McLaren is zorgwekkend

door Zus Veldkamp

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden