F1 aan Tafel maakt balans op: McLaren is zorgwekkend

door Jay Hartman
Header liveblog 1 Bahrein

In de nieuwe aflevering van F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, maken de tafelgasten de balans op na twee races. Met name Mercedes en McLaren zijn tegengevallen. F1-analist Jeroen Mul vindt het vooral van McLaren zorgwekkend en doodzonde. Coureur Indy Dontje zegt dat hij graag had gezien dat het team bij de top zou zitten.

"Heeft het dan te maken met het vorige seizoen?", vraagt Dontje zich af. "Dat ze teveel hebben gefocused op het vorige seizoen waardoor ze niet hebben gewerkt aan de auto van dit jaar?" Ziggo Sport regisseur Rolf Meter merkt op dat McLaren het tegenovergestelde van Ferrari is. Ferrari heeft een duidelijke stap vooruit gezet, terwijl het team van McLaren op zorgwekkende wijze bij de Williams-auto's achteraan rijdt. Dat terwijl het team met Lando Norris en Carlos Sainz, later Daniel Ricciardo, in een stijgende lijn zaten.

Dontje vraagt zich af of het serieus zo zichtbaar kan zijn: "Betekent dat die gasten het dus eigenlijk niet kunnen of zijn er mensen weggelopen?" Mul vindt het een interessante stelling van Dontje. Dontje zegt als dezelfde mensen die de auto van voorgaande seizoenen in elkaar hebben gezet in principe ook goed overweg moeten kunnen met de nieuwe reglementen. Als de focus voor 2022 er eerder was geweest was het misschien beter geweest in het begin voor het team. Het kan natuurlijk altijd later beter uit kunnen pakken zegt hij.

Moeizame Ricciardo

Meter betwijfelt ook of Daniel Ricciardo ooit tot bloei is gekomen bij McLaren. Dontje vindt dat de Australiër enorm tegenvalt bij het team, behalve zijn enige hoogtepunt in Monza. Hij ziet het ook niet beter worden voor Ricciardo. Mul verdedigt de Australiër die aankomend weekend voor het eerst weer een thuiswedstrijd rijdt. Mul kwam Ricciardo tegen in Abu Dhabi na het einde van het 2021-seizoen en hij vertelt de tafelgasten dat hij een verslagen indruk van hem kreeg. "Hij heeft het echt zwaar daar. Het is echt niet makkelijk voor hem en toen ik hem tegenkwam zei hij dat hij echt blij was dat het seizoen klaar was", aldus Mul over zijn ontmoeting met Ricciardo.

Dontje vindt dat er veel druk op Ricciardo ligt. Hij wordt als grote man van Red Bull gehaald, heeft een goede indruk achtergelaten bij Alpine, maar heeft nu moeite om teamgenoot Norris bij te houden. Na het enige moment in Monza zou je denken dat Ricciardo terugkomt maar daarna was hij weer terug waar hij was. Meter vraagt zich daarom ook af of Ricciardo nog goed genoeg is. Dontje zegt daarop dat een coureur zo uiteindelijk ook gaat denken wat ook zijn rijgedrag beïnvloedt. Volgens hem liggen zijn mindere prestaties dan ook aan meerdere factoren. "Ik hoop alleen maar dat het goed komt met Ricciardo en dat het team terug komt", aldus Mul. 

Lees ook: Toto Wolff verwacht geen bijzonderheden in Australië

Lees ook: Giedo van der Garde: Mercedes nog maanden op achterstand

Lees ook: Günther Steiner: We kunnen iedere race strijden om punten

door Jay Hartman

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden