George Russell snelste tijdens VT1 in Abu Dhabi

6-thursday-yasmarina-2023

Tijdens de eerste vrije training op het Yas Marina Circuit reed George Russell de snelste tijd. Maar liefst tien jonge coureurs namen deel aan de sessie. Felipe Drugovich presteerde sterk door de tweede tijd neer te zetten, waarmee hij de snelste was van de rookie coureurs die aan de sessie deelnamen. Bovendien wist hij zijn teamgenoot Lance Stroll te verslaan.

Bij aanvang van de training starten verschillende teams met aerodynamische tests. Hoewel het laatste weekend in Abu Dhabi van het seizoen nadert, voeren zij nog belangrijke tests uit. Deze zijn cruciaal voor de doorontwikkeling van de auto's voor het komende seizoen. De focus ligt op het bestuderen van de luchtstroom rondom de auto's. Door deze tests kunnen de resultaten in de windtunnel worden vergeleken met wat op de baan wordt waargenomen. Dit biedt waardevolle inzichten die kunnen bijdragen aan verdere verbeteringen en aanpassingen aan de auto’s voor het komende seizoen. 

Het lijkt erop dat veel coureurs worstelen met het uitkomen van de laatste bocht. Enkelen glijden weg en hebben moeite met de track limits. Tijdens de trainingen wordt er geen aandacht besteed aan de track limits, maar dit zou tijdens de kwalificatie en de race wel een belangrijke rol kunnen gaan spelen. Voor Jack Doohan een groot moment waarbij hij bijna achterop de Williams van Sargeant reed.  "Ik had bijna de grootste crash van mijn leven," meldde Doohan over de radio. 

George Russell wist met zijn Mercedes de snelste tijd neer te zetten: 1:26.072. Felipe Drugovich werd verrassend tweede met een tijd van 1:26.360. Daniel Ricciardo voegde zich bij de top drie met een 1:26.433. 

 

 

Rookie coureurs op de baan 

In het seizoen van 2023 moeten alle F1-teams minstens twee keer met rookie-coureurs rijden in een trainingssessie. Veel teams hebben ervoor gekozen dit te doen tijdens de training voor de laatste race van het seizoen. Tijdens de eerste vrije training namen tien jonge coureurs één stoeltje over. Red Bull heeft dit seizoen een opmerkelijke keuze gemaakt. Zowel Max Verstappen als Sergio Perez maakten plaats voor de Formule E-kampioen Jake Dennis en de Red Bull junior Isack Hadjar tijdens de eerste vrije training. Bij McLaren heeft Patricio O'Ward de plaats van Lando Norris ingenomen. Eerder deze week werd de Mexicaanse coureur al aangekondigd als reservecoureur voor het team in het seizoen van 2024.

Vijf coureurs uit de Formule 2 reden in de F1-auto tijdens de eerste training: Theo Pourchaire, Frederik Vesti, Jack Doohan, Oliver Bearman en Isack Hadjar. Ze hebben allemaal eerder dit jaar al de rookie test gereden. Na de training moeten deze coureurs zich snel voorbereiden op de kwalificatie voor de F2, die een half uur na de training begint. De jonge coureurs moeten zich dus snel weer aanpassen aan de F2 auto.  Alles wijst erop dat Theo Pouchaire het kampioenschap zal winnen. De coureurs staan een druk weekend te wachten.

 

 

Felipe Drugovich snelste development coureur

Als reservecoureur bij het Aston Martin-team heeft Felipe Drugovich eerder al in een Formule 1-auto gereden. In de eerste vrije training in Abu Dhabi zette hij de tweede snelste tijd neer. De Braziliaan heeft dit jaar enkel in de simulator voor Aston Martin gereden, waardoor hij geen verdere ervaring en ontwikkeling op het circuit heeft kunnen doormaken. Ondanks dat wist hij een uitstekende tijd neer te zetten en eindigde hij boven de meeste Formule 1-coureurs in de training. Ten opzichte van Aston Martin's Lance Stroll wist hij tijd te winnen. Stroll eindigde de training op de vijfde plaats. 

Begin november bevestigde Drugovich zijn rol als reservecoureur voor het komende seizoen bij het team. Met deze keuze hoopt hij zijn kansen in de Formule 1 te vergroten.

 

Lees ook: Tijdschema Grand Prix van Abu Dhabi

Lees ook: Combinatie Las Vegas-Abu Dhabi niet ideaal volgens coureurs

Lees ook: Christian Horner beweert: Hamilton heeft Red Bull benadert voor overstap

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden