Grand Prix Radio-rapport: Lewis Hamilton

02 jan 2022 door Tim Koenders
alonso sprint imola

Het Formule 1-seizoen van 2021 gaat de boeken in als één van de spannendste seizoenen aller tijden. Maar hoe presteerden de individuele coureurs nou eigenlijk? Grand Prix Radio blikt terug op het seizoen met het Grand Prix Radio-rapport. In deze aflevering kijken we terug op het seizoen van Lewis Hamiton. 

Lewis Hamilton kende een seizoen met veel ups en downs. De hevige strijd om de titel liet zien dat ook Hamilton te verslaan is. De afgelopen jaren was de Brit die veel records in handen heeft foutloos. Afgelopen seizoen maakte hij toch een aantal fouten. In natte omstandigheden in Imola schoot hij van de baan. Daarnaast ook het veelbesproken moment in Groot-Brittanië. Een laatste voorbeeld is tijdens de Grand Prix van Turkije waar hij niet, zoals hij normaal wel zou kunnen, terug naar voren kon rijden vanaf een elfde startplek. Dit kwam mede door een aparte strategie om met nog een aantal rondes naar binnen te gaan voor nieuwe banden. Toch was het ook weer een seizoen met verschillende dominante overwinningen zoals in Portugal en Qatar. Uiteindelijk greep hij op één ronde na naast zijn achtste wereldtitel.

De statistieken

Lewis Hamilton is de man die alle kwalificatierecords in handen heeft. Hij hoefde niet vaak te vrezen voor zijn teamgenoot. Valtteri Bottas was slechts vijf keer sneller dan de Brit met startnummer 44. Mede door de introductie van de sprintkwalificatie, de diskwalificatie in Brazilië en de snelle Red Bull heeft Hamilton weinig pole positions bij kunnen schrijven in 2021.

Lewis Hamilton / Mercedes
Foto: Mercedes AMG F1 (Steve Etherington)

Dit seizoen heeft Hamilton acht races gewonnen. De Brit begon erg goed aan het seizoen en sloot het ook weer erg sterk af. Na vier races had de Mercedes-coureur al drie overwinningen op zak. Hetzelfde geldt voor de laatste vier races van het seizoen. In de veertien races van Monaco tot en met Mexico pakte hij slechts drie keer meer punten dan Verstappen. Dat was in Groot-Brittannië, Hongarije en in Rusland. Op Silverstone en de Hungaroring werd Verstappen eraf getikt in de eerste ronde. In Rusland startte de Nederlander achteraan door een gridstraf. Geheel op eigen kracht ging het dus ook niet in de middenfase van het seizoen.

Alles op een rij

Kijkend naar het hele seizoen was het gewoon een goed seizoen voor Hamilton maar zeker niet zijn beste. Hij maakte meer fouten dan normaal maar streed gewoon mee om het kampioenschap. Uiteindelijk verloor hij dat kampioenschap op een haar. Hij won wel met zijn team het constructeurskampioenschap. Na een felle strijd op en naast de baan moet je gewoon op basis van de cijfers concluderen dat het seizoen goed maar niet goed genoeg was.

De redactie van Grand Prix Radio geeft Lewis Hamilton een 9,3 voor zijn seizoen.

Lees ook: Grand Prix Radio-rapport: Valtteri Bottas

Lees ook: Grand Prix Radio-rapport: Sergio Pérez

Lees ook: Grand Prix Radio-rapport: Carlos Sainz

02 jan 2022 door Tim Koenders

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen