Halfjaarrapport Toro Rosso: Ongeduldige Spanjaard en een Russische torpedo

P-20170731-00551_News

De komende weken blikt de redactie van Grand Prix Radio per team terug op de eerste seizoenshelft. Vandaag is het de beurt aan Toro Rosso.

Kwalificatieduel
Carlos Sainz 6 – 5 Daniil Kvyat

Punten: 
Carlos Sainz: 35
Daniil Kvyat: 4

Toro Rosso kende een bewogen eerste halfjaar. Er gebeurde veel bij de Italiaanse renstal. Botsende coureurs, letterlijk en figuurlijk, en veel onrust rond Carlos Sainz. Toch staat het team er nog goed voor. De doelstelling van de vijfde plaats is nog binnen handbereik. Het team is met 39 punten de nummer zes bij de constructeurs en staat maar twee punten achter Williams.

Ambitie

Sainz kan terugkijken op een redelijk goed halfjaar. Hij was met name in de race teamgenoot Kvyat de baas. De Spanjaard behaalde 35 punten tegenover vier punten voor de Rus. Het is dan ook niet gek dat Sainz hogerop wil. Alleen zijn de mogelijkheden beperkt. In 2018 weer voor Toro Rosso rijden, ziet hij niet zitten en dat maakte hij tijdens de Grand Prix van Oostenrijk duidelijk.

Zijn woorden vielen bij de Red Bull-bazen Christian Horner en Helmut Marko niet goed. Ze maakten Sainz duidelijk dat hij niet in de positie zit om dingen te eisen en dat hij zijn carrière te danken heeft aan Red Bull. Na de Grand Prix van Oostenrijk werd alles uitgepraat en lijkt de vrede weer getekend. Of Sainz ook volgend jaar bij het team rijdt, is uiteraard afwachten.

Dat Sainz een prima coureur is, liet hij een aantal keer zien. Zijn beste races waren Monaco, een zesde plaats, en een ijzersterk optreden in China. Op een natte baan startte hij op slicks en werd hij uiteindelijk zevende. Hij finishte in de eerste seizoenshelft zeven van de elf races in de top tien.

Sainz viel ook een paar keer in negatieve zin op. Een aanrijding met Lance Stroll in Bahrein en het veroorzaker van een grote crash in Canada waren momenten waar Sainz niet graag op terugkijkt. Ook kwam hij op Silverstone in botsing met teamgenoot Kvyat. Teambaas Franz Tost legde de schuld bij beide coureurs.

Torpedo

Kvyat moet in de tweede seizoenshelft aan de bak. De Rus kende, mede door een aantal technische problemen, een moeilijk halfjaar. In de kwalificatie wist hij zijn teamgenoot nog wel te verslaan, maar vaak ging het mis in de race. Kvyat haalde slechts vier punten en was te vaak betrokken bij een crash in de openingsfase of andere incidenten op de baan. Kvyat heeft inmiddels tien strafpunten verzameld, terwijl bij twaalf een race schorsing volgt.

Als Toro Rosso aanspraak wil maken op de felbegeerde vijfde plaats in het constructeurskampioenschap dan moet Franz Tost er voor zorgen dat Kvyat zijn matige vorm in de race achter zich laat. Tost liet al weten dat hij met meer discipline moet gaan racen. Nu vindt de teambaas hem te emotioneel tijdens de race. Met name bij de start ging het daardoor te vaak fout.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden