Hero or Zero: Grand Prix van Azerbeidzjan: De sprintzaterdag

George Russell donderdag Australië 2023

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Hero or Zero zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering de sprintzaterdag voor de Grand Prix van Azerbeidzjan, met onder andere de slechte softs en een goede dag voor George Russell.

Hero

George Russell

George Russell heeft een opvallend sterke zaterdag achter de rug in Bakoe. In de sprintkwalificatie kwam de Brit naar plek vier, waar op vrijdag in de kwalificatie niet meer dan de tiende tijd erin zat. Daarnaast reed Russell ook een prima sprintrace. Ja, er valt wat af te dingen over zijn rijstijl in de eerste ronde tegenover Max Verstappen, maar verder was Russell goed onderweg. Teamgenoot bij Mercedes Lewis Hamilton werd bijvoorbeeld zevende op acht seconden van hem. De hoofdrace zal een inhaalrace worden, maar met deze prestatie in de tas kan de Brit met goede moed starten zondag.

Nyck de Vries

Het is echt nog niet het seizoen waarop Nyck de Vries gehoopt heeft, maar de sprintrace in Bakoe liet zien dat de Nederlander heus een potje kan sturen. Geholpen door de pitlanestart van Esteban Ocon en het niet racen van Logan Sargeant kon De Vries als achttiende beginnen, maar om als veertiende te eindigen is gewoon positief te noemen. Dat de uit Friesland afkomstige coureur ook zijn snelste ronde in de laatste ronde neerzette is noemenswaardig, de bandenslijtage bij zijn concurrenten is hoog. Het kan zomaar een bijzondere zondag voor de AlphaTauri-coureur worden, als de Nederlander zijn banden net zo goed weet te managen als op zaterdag is een stunt mogelijk.

Zero

Pirelli

Pirelli heeft zich lelijk vergist in de bandenslijtage op het circuit in Bakoe. Na enkele rondjes rijden op de softs vallen de banden bijna van ellende uit elkaar. Lando Norris nam de gok om de zachte banden onder zijn McLaren te schroeven tijdens de sprintrace, maar die keuze pakte volledig verkeerd uit. Zeventiende werd de Brit slechts. Ook Esteban Ocon gokte, maar ook die gok pakte verkeerd uit. De mediums en de harde banden zien er beter uit, maar dat het een bandenmanagementrace wordt lijkt bijna zeker. Als leverancier van banden in de koningsklasse van de autosport worden betere banden verwacht dan dat de Italiaanse leverancier nu aanbied. Racen op de limiet kan nu simpelweg niet door de slijtage, en racen op de limiet willen we toch allemaal zien.

Carlos Sainz

Het is niet het weekend van Carlos Sainz in Azerbeidzjan. Waar Ferrari-teamgenoot Charles Leclerc de gedoodverfde favorieten van Red Bull het vuur aan de schenen legt en twee keer pole pakte, moet de Spanjaard echt een stap maken om daarbij in de buurt te komen. Sainz zelf voelt zich simpelweg niet prettig in zijn Ferrari en dat is zichtbaar. In de sprintrace was de snelheid van begin af aan niet goed genoeg en met een vijfde stek kan hij simpelweg niet tevreden zijn.

 

Lees ook: Aston Martin begrijpt DRS-problemen niet

Lees ook: AlphaTauri kijkt uit naar hoofdrace Azerbeidzjan

Lees ook: Lastige sprintrace voor beide McLaren-coureurs

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden