Hero or Zero: Grand Prix van Canada: de race

Mick Schumacher kijkt toe vanuit pitwall eerste testdag Bahrein 2022

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Hero or Zero zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering de race voor de Grand Prix van Canada, met onder andere geen punten voor Schumacher, de inhaalrace van Leclerc en Tsunoda in de muur.

Hero

Max Verstappen

De Hero van deze race en eigenlijk het hele weekend is Max Verstappen. Het hele weekend verliep foutloos. Waar zijn teamgenoot, Sergio Pérez, het hele weekend al fouten maakt en zelfs uitvalt in de race pakt Verstappen een belangrijke overwinning. Al wist hij het wel spannend te maken met Carlos Sainz in de laatste rondes. Verstappen is in topvorm en zijn voorsprong in het kampioenschap is nu maar liefst 46 punten. Hopelijk neemt hij deze vorm mee naar Silverstone, waar we hopen dat het geluk aan zijn zijde is, want we weten allemaal wat er vorig jaar gebeurde.

Charles Leclerc

Het zat er al even aan te komen voor Charles Leclerc: een gridpenalty. Deze kreeg hij dan ook in Canada en moest de race vanaf achteraan starten. Maar wat een race heeft hij gereden, vanaf P19 naar P5 en dus in de punten. Hij sneed door het veld heen en zelfs door de DRS-trein van Lance Stroll, waar hij na een langere pitstop achter kwam. Als hij niet zo veel fouten had gemaakt en niet zo veel ongeluk had gehad met de betrouwbaarheid van de auto had hij hoger kunnen staan. Toch denk ik dat het nog een spannende strijd kan gaan worden tussen de huidige Top 3 van het wereldkampioenschap. De volgende race is Silverstone, waar hij vorig jaar het podium wist te halen. 

Verstappen vs. Sainz

Het was een heerlijk toetje van de race en fantastisch om naar te kijken: de battle tussen Max Verstappen en Carlos Sainz. Ik zat op het puntje van mijn stoel, want het had niet langer moeten duren en Sainz was er voorbij geweest. Toch kwam hij er niet voorbij met zijn DRS en het deed mij een beetje denken aan Monaco. Veel coureurs hadden dit probleem, vastzitten achter een andere coureur en er gewoon niet langs kunnen met DRS. Maar wat was dit spannend om naar te kijken. Ik hoop dat er dit seizoen meer van dit soort battles komen in de top.

Zero

Mick Schumacher

Ondanks dat hij niks aan zijn uitvalbeurt kon doen, die veroorzaakt werd door een motor probleem, is het zo jammer om te zien. Je gunt Schumacher echt de punten, want je ziet dat hij het probeert en zijn pace vandaag was ook echt niet slecht. Maar op een of andere manier lukt het gewoon niet. Hij moet waken voor zijn plek, want als dit door blijft zetten is hij straks geen Formule 1-coureur meer. Ik hoop dat het in de loop van het seizoen toch echt beter gaat en hij zijn lang verwachte punten gaat scoren. 

Yuki Tsunoda

We moeten het toch echt even over die hele grote fout van Yuki Tsunoda hebben. Te hard de pitstraat uitrijden op koude banden en de muur in rijden is toch echt een rookie fout en hij zou beter moeten weten. Hij heeft zijn hele race weggegooid nadat hij al vanaf achteraan moest starten. Iedere coureur weet dat je niet zo hard op je koude harde banden de pit uit kan komen. Ik snap dat je wil pushen en je banden zo snel mogelijk op temperatuur wil krijgen, maar dit is niet de manier om dat te doen. Tot nu toe is Tsunoda best wisselvallig tijdens de races en er mogen minder fouten gemaakt worden.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door FORMULA 1® (@f1)

Pitstops

Ik weet niet wat er gebeurde bij de pitstops, maar die gingen bij de meeste gewoon slecht. Banden die er niet af of op gingen, auto's die te snel weer los gelaten werden en verkeerde banden het was er allemaal vandaag. Die van McLaren was de grootste puinhoop van vandaag. Bij Daniel Ricciardo ging de band er niet goed af, waardoor hun dubbele pitstop niet ging zoals gepland. Hierdoor was er paniek in de pitbox en waren er de verkeerde banden voor Lando Norris en rechtsvoor zelfs geen. Norris kwam hierdoor achteraan ook weer de baan op en heeft daar de hele race gezeten. Die van Charles Leclerc ging ook niet helemaal zoals verwacht. Zijn pitstop werd ook verpest. Zijn band wilde er niet op, hierdoor verloor hij kostbare tijd en kwam hij achter de DRS-trein van Lance Stroll, wat ook weer tijd kostte.

Lees ook: Max Verstappen: Aan het einde gaf ik alles

Lees ook: Carlos Sainz: We kwamen net te kort om te winnen

Lees ook: Lewis Hamilton: We komen dichterbij

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden