Hero or Zero: Grand Prix van Canada: VT3 en kwalificatie

door Olav Veenhof
Fernando Alonso en Max Verstappen op de grid Spanje 2022

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Hero or Zero zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering de derde vrije training en de kwalificatie. Speciale aandacht gaat hierin uit naar een ontketende Fernando Alonso en de terugkeer van een circuit.

Hero

Circuit Gilles Villeneuve

Drie jaar lang hebben we het circus van de Formule 1 niet gezien in Montreal. Hoewel de race nog niet is gereden, gebeurde er al genoeg voor het oog van de kijker. Door de unieke track-layout, gecombineerd met het onvoorspelbare weer, zorgt dat voor spektakel. Fernando Alonso op de eerste startrij, Lewis Hamilton die een vierde plek uit de hoge hoed tovert, Magnussen en Schumacher op de vijfde en zesde plek, het kon zaterdag allemaal op het circuit liggend in Montreal. De uitdagende condities eiste meer concentratie en gevoel met de auto, iets wat Alexander Albon en Sergio Perez heel kort miste, ze vonden zichzelf in Q2 in de muur. Op het gebied van banden werd er ook veel geprobeerd, we hebben drie verschillende compounds op de baan gezien, de fullwet, intermediates en de softs. Kortom, de terugkeer  van de Grand Prix van Canada is nu al een aanwinst voor de Formule 1.

Fernando Alonso

In de derde vrije training stond de Alpine-coureur bovenaan de tijdlijst en de oud-wereldkampioen kon die lijn in de kwalificatie doorzetten. Met zijn laatste rondje in Q3 zette hij zijn Alpine op de eerste startrij naast Max Verstappen. De vrijdag in Canada verliep al volledig naar wens voor Fernando Alonso, maar starten vanaf de tweede plek had de Spanjaard zelf ook niet verwacht. Normaliter is de Alpine van de Spanjaard niet op de plekken vooraan te vinden, maar de val van regendruppels schudde de verhoudingen door elkaar. De inmiddels 40-jarige coureur was meer dan anderhalve seconde sneller dan zijn teamgenoot Esteban Ocon, die als zevende zal starten.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Fernando Alonso (@fernandoalo_oficial)

Zero

George Russell

Hoewel George Russell zich als achtste kwalificeerde, had hij in dit soort omstandigheden misschien op een beter resultaat gehoopt. De Brit liet in zijn Williams-tijd dat hij goed was in de regen en dat hij met strategische beslissingen weleens het verschil kon maken. Russell die het zelfs nog op de softband probeerde, gaf ruim zes tienden in op zijn teamgenoot Lewis Hamilton die als vierde start. Opvallend, aangezien Russell de laatste races aanzienlijk sneller is dan zijn teamgenoot. Ook toucheerde de Mercedes-coureur tijdens zijn run op de slicks met zijn achtervleugel de muur.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door George Russell (@georgerussell63)

Sergio Pérez

Terwijl zijn teamgenoot Max Verstappen op pole position staat, slaagde Pérez er niet in zijn auto op de baan te houden. De Red Bull-coureur blokkeerde in Q2 zijn rechtervoorband in bocht drie, de Mexicaan schoot rechtdoor en belandde in de bandenstapel, hierdoor kwam Perez niet verder dan een dertiende plek. Hoewel Pérez vrijdag nog last had van problemen met de setup met weinig benzine, wist hij toch in VT3 voor Verstappen te eindigen. Uiteindelijk wist de 32-jarige coureur zijn snelheid niet te verzilveren in een snelle tijd. De twee voorgaande races startte Pérez voor Verstappen, dus het feit dat hij achter zijn teamgenoot staat, zal hem niet lekker zitten.

Lees ook: Fernando Alonso snelste in derde training GP van Canada

Lees ook: Max Verstappen dominant op pole in Canada, Alonso P2

Lees ook: Fernando Alonso: We pakken Max in bocht één

door Olav Veenhof

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden