Hero or Zero: Grand Prix van Emilia-Romagna

Header liveblog 1 Bahrein

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Hero or Zero zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering de race voor de Grand Prix van Emilia-Romagna, met onder andere de 1-2 podium voor Red Bull en een blamage voor Ferrari.

Hero 

Red Bull 

Het kan ook niet anders, maar Red Bull was echt de hero in Imola. De Red Bull-coureurs hebben hun kansen afgewacht en het team heeft de juiste keuzes gemaakt waardoor ze naar huis gaan met een 1-2 podium. 2030 dagen na de laatste 1-2 podium voor Red Bull die in 2016 was in Maleisië met Daniel Ricciardo. Max Verstappen pakt met zijn overwinning de tweede plaats in het kampioenschap, terwijl Sergio Pérez ook stijgt en nu op de derde plaats staat. Het is een weekend wat Verstappen, Pérez en het team nodig hadden voor het kampioenschap. 

Max Verstappen sprayt Sergio Pérez op het podium Imola 2022
Foto: Red Bull Content Pool (Mark Thompson/Getty Images)

George Russell

George Russell maakte tijdens de start van de race veel plaatsen goed nadat hij vanaf de elfde plek startte. Hij steeg naar de zesde plek waar hij een lange tijd bleef rijden totdat hij zijn weg naar voren maakte, mede dankzij de spin van Charles Leclerc. Hij eindigde op een vierde plaats en daarmee maakt hij het contrast tussen hem en teamgenoot Lewis Hamilton maar al te goed duidelijk.

Aston Martin

Aston Martin heeft op het circuit in Imola hun eerste punten binnen gesleept. Sebastian Vettel eindigde op plaats acht en Lance Stroll eindigde op de tiende plaats en pakt daarmee een puntje mee. Aston Martin neemt vijf punten mee naar huis en daar mag het team na de tegenslagen van afgelopen raceweekenden trots op zijn.

Yuki Tsunoda

Yuki Tsunoda reed net als George Russell een sterke inhaalrace en maakte tijdens de start veel plekken goed. Hij verdedigde zichzelf tegen Lewis Hamilton en hield zijn plek in de top tien stevig vast. Eindelijk zien we de sterke kant van de Japanner die maar al te trots was na zijn inhaalactie op Kevin Magnussen.

Zero 

Ferrari

Ferrari kreeg tijdens de race toch wel de grootste tegenslagen te verduren. Carlos Sainz viel tijdens de eerste ronde van de race uit na een botsing met Daniel Ricciardo. Sainz reed een supersterke sprintrace waardoor hij op plaats vier startte in de race. Daar kon hij jammer genoeg geen gebruik van maken. Charles Leclerc reed op podiumkoers en terwijl hij jaagde op de tweede plaats van Sergio Pérez. Leclerc reed hard om de snelste raceronde te pakken, maar daardoor pushte hij te hard waardoor hij grip verloor op de kerbs. De Monegask spinde en verloor zo cruciale punten en de podiumplaats. Leclerc eindigde uiteindelijk toch nog op een zesde plaats. 

Lewis Hamilton

Het was een moeilijk weekend voor Lewis Hamilton en het lijkt sowieso een zwaar seizoen voor de zevenvoudig wereldkampioen. Ook tijdens de Grand Prix van Emilia-Romagna kan Hamilton het niet waar maken met de Mercedes-auto. Hij heeft veel moeite met de auto en kan in de race ook niet voorbij Pierre Gasly komen. Hij eindigt op plaats veertien, waar hij ook de race van startte, maar staat in de lijst op plaats dertien na de tijdstraf van Esteban Ocon. Ocon kreeg die straf voor een unsafe release voor de auto van Hamilton.

Lewis Hamilton op de baan tijdens vrijdagsessie Imola 2022
Foto: Mercedes AMG F1

Alpine

Alpine had een erg afwisselend weekend. Esteban Ocon's weekend verliep al niet lekker nadat hij in de sprintrace op plaats zestien eindigde en kreeg in de race een vijf seconden tijdstraf voor een unsafe release in de pitstraat. Daardoor crashte hij bijna met Lewis Hamilton. Fernando Alonso startte in de top tien, maar werd na de start geraakt door Mick Schumacher die in de ronde draaide. Daarna vloog er een heel stuk van de zijkant van zijn Alpine af waardoor hij zich moest terugtrekken uit de race. Helaas geen punten voor het team van Alpine.

Daniel Ricciardo

In tegenstelling tot zijn teamgenoot eindigde het raceweekend voor Daniel Ricciardo in een teleurstelling. Na de start gleed de auto van Ricciardo teveel weg van de kerb waardoor hij de auto van Carlos Sainz raakte. Daardoor viel de Spanjaard uit en liep de Australiër veel schade op aan zijn McLaren. Ook op de harde band kon Ricciardo het niet waarmaken en eindigde de race achteraan in het veld. Een teleurstelling voor Ricciardo die zeker uit Imola wilde vertrekken met wat meer punten op zijn naam.

Lees ook: Carlos Sainz: Boeten voor andermans fout

Lees ook: Max Verstappen blij na maximale punten in Imola: 1-2 zeer verdiend

Lees ook: Max Verstappen wint de Grand Prix van Emilia-Romagna

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen