Hero or Zero: Grand Prix van Groot-Brittannië: De race

Sainz Silverstone 2022

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Hero or Zero zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering race van de Grand Prix van Groot-Brittannië, met onder onder andere de winnaar Sainz, de kijker in het algemeen als winnaar en de strategische misser voor Leclerc.

Hero

Carlos Sainz

Deze race moet alles goed gemaakt hebben voor Carlos Sainz qua pech. Hij begon vanaf pole bij beide starts, verloor er één keer de eerste plek. Daarna was het eigenlijk Charles Leclerc die met zijn Ferrari heerste, maar het werd uiteindelijk de dag voor de Spanjaard. Sainz won dankzij zijn eigen wil, om de semi-teamorder van Ferrari in de wind te slaan en voor eigen succes te gaan. Het was briljant om te zien. Een verdiende winnaar die nu met Alonso de enige Spaanse overwinningen gescoord heeft. 

De kijker

Wát een race hebben we gezien vandaag. Van de schokkende crash van Zhou in het begin, tot de absoluut bizarre apotheose waar we de ene na de andere spectaculaire inhaalactie zagen. Het was van begin tot eind op-het-puntje-van-je-stoel-werk. Alleen als je fan bent van één van de uitgevallen coureurs of van de tegenvallers zou je zuur kunnen zijn, maar als neutrale kijker was dit wat je wil!

Mick Schumacher

Hij stond onder gigantische druk, maar het is ein-de-lijk gelukt. Mick Schumacher heeft punten gescoord en hoe. Plek acht levert direct vier stuks op. En ja, er hebben wat coureurs die normaal voor hem eindigen vielen uit, maar het is de Duitser zijn dag. Het gevecht met Max Verstappen leverde hem bijna nog plek zeven op, maar dat mocht niet zo zijn. Behalve de vier punten stijgt Schumacher direct naar plek zeventien in het WK, want hij springt over Alexander Albon en Lance Stroll heen. Een fijne zondagmiddag zo voor de jonge Duitser.

Zero

George Russell

Het was uitermate sportief van Russell dat hij na de crash met Zhou naar de Chinees kwam rennen om te checken hoe het met hem was, maar hij mag echt de hand in eigen boezem steken hier. De Brit stuurde vrij rigoureus naar links en knalde Guanyu Zhou eruit. Voor zijn eigen thuispubliek wilde hij presteren, maar het avontuur duurde niet meer dan één bocht. Het mag een wonder zijn dat de stewards het hierbij lieten, want een straf was op zijn plaats geweest.

Strategie Ferrari

Op een dag dat Max Verstappen door technisch malheur punten gaat verliezen, dan doe je alles om je nummer één zoveel mogelijk te laten scoren. En dan doet Ferrari precies het tegenovergestelde. Door Charles Leclerc buiten te laten in de safety car vlak voor het einde werd de race van Leclerc verpest. De Monegask viel buiten het podium naar plek vier en loopt zo slechts een handvol punten in. Dit was dé kans om het gat te verkleinen met meer dan dat Leclerc vandaag gekregen heeft.

Max Verstappen

Het was een bizar gezicht. Ineens was de snelheid compleet weg in de Red Bull en moest Verstappen na zijn inhaalactie voor de leiding veel prijs geven. Eerst dacht de Nederlander nog aan een lekke band, later bleek het een missend stuk bodywork te zijn die zijn race verpestte. Wel vocht de Nederlander een leuk gevecht uit met Mick Schumacher voor plek zeven, waar Verstappen aan het langste eind trok. Ook houdt Verstappen het WK stevig in handen. Geen man over boord, wel een mindere dag.

Lees ook: Lewis Hamilton: Ik heb alles gegeven

Lees ook: Carlos Sainz na eerste overwinning: Het is geweldig

Lees ook: Sainz wint spektakelstuk op Silverstone

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen