Hero or Zero: Grand Prix van Saoedi-Arabië: De race

kevinmagnussen

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Hero or Zero zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering de race in Saoedi-Arabië, met aan beide kanten Red Bull en de onnavolgbare FIA-besluiten.

Hero

Red Bull Racing

Net als in Bahrein stond er geen maat op Red Bull en als we heel eerlijk zijn verwachtingen voor verandering op dit vlak zijn er niet tot nauwelijks. Het team heerst, rijdt met gemak de rest los en kan zelfs de motor terugschroeven om dan alsnog het snelste te zijn. Dit allemaal ondanks de budgetcap-overtredingen van vorig seizoen, wat toch een streep door de rekening was in de ontwikkeling van de Red Bull. Weer werden ze eerste en tweede, weer op een straatlengte. De dominantie is erg groot. Nu piept en kraakt het alleen bij de aandrijving, maar zelfs met problemen daar was het team te snel. 

Kevin Magnussen

Een glimlach op het gezicht van Kevin Magnussen. De Deen begon vanaf plek dertien aan de race en met een stabiele race kwam er een puntje. Vlak voor het einde verschalkte Magnussen Yuki Tsunoda om dit laatste puntje met een knappe inhaalactie. Het is nog extra belangrijk dat het een AlphaTauri was. Voor het team van Haas was dat namelijk best een opsteker. In dit supercompetitieve kampioenschap, het middenveld is erg close, telt elk puntje. 

Zero

De besluitvorming van de FIA

Zo dan, we hebben het eerste gedoe rondom de straffen van de FIA ook achter de rug. Fernando Alonso kreeg een discutabele straf aangezien hij net iets buiten zijn startvak stond en loste deze in bij de pitstops. Na de race kwam de FIA nog even met de mededeling dat de Spanjaard zijn auto te snel geholpen werd, waardoor er nog tien seconde bij de eindtijd van hem opgeteld werd. Alonso kletterde daarmee van het podium ten faveure van Mercedes-coureur George Russell. Niet gek veel later werd die straf teruggedraaid en mocht Alonso tóch de derde plek houden. Allemaal onnavolgbaar voor de fans. 

De relatie van Pérez en Verstappen

Het rommelt onderling in het topteam van Red Bull Racing. In de laatste ronde pakte Max Verstappen nog even de snelste ronde van zijn teammaat Sergio Pérez af. Dit tot verbazing en zichtbare woede van Pérez, die zonder dit gegeven aan de leiding van het kampioenschap gaat. Tel daarbij de lauwe felicitatie van Verstappen sr. erbij én het gedoe van vorig jaar in Monaco en Brazilië en het recept voor Rosberg-Hamilton en een Senna-Prost-scenario is daar. Het managen vanuit de top van Red Bull is in dezen erg belangrijk, voordat de fonken er echt vanaf gaan vliegen.

Lees ook: George Russell: We hebben kleine stapjes gezet

Lees ook: Max Verstappen: Ik was veel aan het glijden

Lees ook: Olav Mol en Jeroen Kreeft te gast in F1 aan Tafel

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden