Hero or Zero: VT1 en kwalificatie Grand Prix van Emilia-Romagna

Header liveblog 1 Bahrein

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Hero or Zero zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering de VT1 en kwalificatie voor de Grand Prix van Emilia-Romagna, met onder andere pole voor Max Verstappen, Mercedes die Q3 mist en veel rode vlaggen.

Hero

Max Verstappen

Het zelfvertrouwen van Max Verstappen lijkt weer terug en wordt beloond met een pole position. Ondanks een zware VT1, waar hij op anderhalve seconde van de Ferrari's zat, was Verstappen de snelste in een natte kwalificatie. Dit weekend kan de Nederlander 34 WK-punten pakken en die zijn na twee uitvalbeurten hard nodig. Het is belangrijk dat hij het zelfvertrouwen vasthoudt  en morgen een goede sprintrace rijdt. 

Sebastian Vettel

Sebastian Vettel had een raceweekend nodig om aan de auto te wennen, maar hij is er weer. In VT1 durfde hij al vrij snel op intermediate banden te gaan waar anderen dat niet durfde, wat resulteerde in een top 10 plek. Ook tijdens de kwalificatie viel alles op de juiste plek en start hij morgen vanaf P9. De problemen die Lance Stroll ervaart heeft Vettel dus niet of hij heeft geluk gehad met de regen en alle rode vlaggen. 

Kevin Magnussen

In VT1 reed Kevin Magnussen al erg hard en dat werd beloond met een P4. Tijdens de kwalificatie wist hij de goede vorm vast te houden en werd wederom vierde. Het had niet veel gescheeld of hij had niet meer verder gekund. Hij schoot van de baan en stond even stil bij de grindbak, gelukkig kreeg hij zijn auto na een paar keer steken weer weg en kon de kwalificatie weer hervatten. De auto kon door een rode vlag zelfs goed nagekeken werden voor de kwalificatie weer vervolgd werd.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Haas F1 Team (@haasf1team)

Zero

Mercedes

De problemen worden alsmaar groter bij de Duitse renstal. Het porpoising is dusdanig erg dat de coureurs moeten liften op de rechte stukken. Dit kost ze veel snelheid en dat is ook te zien in VT1 en de kwalificatie. Beide coureurs halen Q3 dan ook niet wat voor Mercedes al sinds Japan 2012 niet meer gebeurd is. Na afloop van Q2 was Toto Wolff licht geïrriteerd in gesprek met Lewis Hamilton. Er valt dus veel te bespreken voor het team en het zal dit weekend beter moeten als er punten gescoord zullen worden. 

De rode vlaggen

Er werd gestrooid met rode vlaggen tijdens deze kwalificatie. De eerste werd veroorzaakt door Alexander Albon. Zijn achterrem stond in de fik wat voor debris op de baan zorgde, wat veilig opgeruimd moest worden. In Q2 vloog Carlos Sainz van de baan tegen de bandenstapel aan, ook hiervoor moest er een rode vlag komen. Daarna was de beurt aan Kevin Magnussen, hij raakte ook naast de baan, maar raakte niks en kon ook weer zelf weg komen. De rode vlag was in dit geval onnodig en zorgde voor nog meer vertraging. Daarna moest Valtteri Bottas zijn auto stilzetten naast de baan en vloog Lando Norris eraf in zijn opwarmronde, kortom een rommelige kwalificatie. 

Alpha Tauri

Het gaat niet goed bij Alpha Tauri, die slechts negende staan bij de constructeurs. Beide coureurs uitgeschakeld in Q1, waar Yuki Tsunoda zelfs voor Pierre Gasly is geëindigd. Morgen zullen beide coureurs een inhaalrace moeten rijden om nog enigsinds een goede startplek te bemachtigen voor de race. Het is zaak dat de beide coureurs weer in de punten komen voor het Italiaanse team. Al lijkt dat op dit circuit een lastige taak te worden.

Lees ook: Christian Horner enthousiast: Max deed het super

Lees ook: Charles Leclerc over P2: Het was erg tricky

Lees ook: Max Verstappen blij met pole position na hectische kwalificatie

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden