Hero or Zero: VT2 en sprint Grand Prix van Emilia-Romagna

door Tim Koenders
Header liveblog 1 Bahrein

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Hero or Zero zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering de VT2 en de sprint voor de Grand Prix van Emilia-Romagna, met onder andere Sainz die zijn fout goedmaakte en een tegenvallende Haas.

Hero

Carlos Sainz

De eerste Hero in de lijst is Carlos Sainz. De Spanjaard maakte op vrijdag tijdens de kwalificatie nog een fout waardoor hij de sprint als tiende aan moest vangen. In de sprint kwam de Spanjaard snel naar voren. Uiteindelijk eindigde de Ferrari-coureur als vierde. Voor de Grand Prix van Emila-Romagna staat hij er dus weer helemaal bij en daarom verdient Sainz een plaats in deze lijst.

Yuki Tsunoda

Een andere maar misschien iets minder opvallende Hero is Yuki Tsunoda. Het weekend begon dramatisch voor het team van AlphaTauri. Zowel Gasly als Tsunoda vlogen eruit in het eerste deel van de kwalificatie. Gasly kwam in de sprint in aanraking met Guanyu Zhou waardoor de Fransman ver terugviel. Ondertussen reed Tsunoda rustig naar voren en eindigde de race als twaalfde. Van een zestiende plaats is de Japanner naar een plek dicht bij de punten gereden. De kans op een mooi resultaat is ineens een stuk groter geworden.

Zero

F1 Sprint

De eerste Zero in de lijst is voor het sprintformat. Het spannende aan een kwalificatie voorafgaand aan een grand prix is dat ieder foutje wordt afgestraft en je er als coureur moet staan. Zowel in Q1, als in Q2 en in Q3. Het komt voor dat een coureur een foutje maakt en verder naar achteren moet starten dan normaal. Dat biedt andere coureurs weer de kans om een betere startplaats te bemachtigen. 

Tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Emilia-Romagna maakte Carlos Sainz een fout en reed Sergio Pérez ook geen topronde. Door de sprint kregen de topmannen de kans om de fout goed te maken en dat deden ze ook. Pérez start als derde en Sainz als vierde terwijl ze, op basis van de kwalificatie, verder naar achteren zouden moeten staan. Toen Sainz de langzamere auto’s had ingehaald lag hij ongeveer zestien seconden achter de kop van het veld. De achterstand die hij door zijn fout opgelopen had wordt in één keer kwijtgescholden door een nieuwe start. Tijdens de Grand Prix van Emilia-Romagna kan hij gewoon mee met de kop van het veld. Het format zorgt ervoor dat verrassingen in de kwalificatie te niet worden gedaan door het grote verschil in racesnelheid.

Kevin Magnussen

Eén van de verrassingen van de kwalificatie was Kevin Magnussen. Tijdens de sprint viel de Deen ver terug. Haas koos ervoor om beide mannen op de medium band te zetten. Schumacher won wel twee posities maar voor Magnussen pakte dit niet goed uit. Na een vierde startplek in de sprint start hij de Grand Prix van Emilia-Romagne als achtste.

 

Lees ook: Verstappen wint de sprintrace van de GP van Emilia-Romagna

Lees ook: George Russell snelste, geen tijden voor Bottas en Ricciardo

Lees ook: Tijdschema Grand Prix van Emilia Romagna

door Tim Koenders

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden