Hero or Zero: VT3 & kwalificatie Grand Prix van Australië

10-saturday-monza

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Hero or Zero zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering de derde vrije training en de kwalificatie voor de Grand Prix van Australië, met onder andere een crash tussen Latifi en Stroll en een terugkeren McLaren. 

Hero

McLaren

Terug van weggeweest, is wellicht wat je kunt zeggen over het team van McLaren. Lando Norris wist in de derde vrije training de snelste tijd neer te zetten en in de kwalificatie zaten beide coureurs er weer bij. Norris kwalificeerde zich als vierde en Ricciardo als zevende. Dat is ongelofelijk netjes als je bedenkt dat ze tijdens de openingsrace in Bahrein nog dertiende en achttiende stonden. 

Sergio Pérez

Sergio Pérez rijdt tot op heden een heel sterk weekend. De Mexicaan reed in de training sneller dan Verstappen en liet in zijn runs zien dat hij er zeker bij staat. In de eerste run van Q3 was Pérez minimaal sneller dan Verstappen, op +0.001 seconden. 

Uiteindelijk wist Pérez een derde tijd te noteren op ongeveer drie tienden van polesitter Leclerc. De Mexicaan staat minder dan een tiende achter Verstappen. Hij is nog wel under investigation voor het potentieel niet van zijn gas gaan onder gele vlaggen.

De Nederlandse fans

De helden van dit weekend zijn toch ook wel de Nederlandse fans. Om 5:00 opstaan voor een vrije training op zaterdag is echte liefde voor de sport en daarom staan de fans in dit lijstje.

Zero

Stroll of Latifi?

Het moment van de zaterdag in Melbourne was de crash tussen Latifi en Stroll. Grand Prix Radio-commentatoren Jack Plooij en Olav Mol kwamen er ook nauwelijks uit: wiens fout was dit precies? Latifi ging na bocht vier van zijn gas en liet Stroll voorbij gaan. Op dat moment drukt Latifi zijn gaspedaal weer in om Stroll weer in te halen. Dit werd door Stroll niet gezien die op zijn beurt instuurt naar rechts, zonder in zijn spiegel te kijken. De coureurs raken elkaar en liggen beide met schade aan de kant. Eén ding blijft duidelijk: het is wel heel typisch dat deze coureurs met elkaar eraf gingen.

Lance Stroll mocht heel dankbaar zijn dat hij kon starten in de kwalificatie. Hij had in de laatste training zijn suspensie gebroken door een crash maar zijn team had de auto net op tijd gerepareerd, uiteindelijk zonder nut dus.

De motor van Alonso

Fernando Alonso zit in het derde weekend van het seizoen al aan zijn derde motor van het seizoen, en dat is een probleem. Bij een eventuele nieuwe motor zou hij namelijk een penalty krijgen. Tijdens de kwalificatie viel zijn motor weer uit en verloor hij zijn hydraulische systemen. Daardoor kon de Spanjaard niet terugschakelen en belandde hij in de muur. Het is te hopen dat de motor nog gerepareerd kan worden, anders staat er een gridpenalty te wachten op hem.

Carlos Sainz

Met je teamgenoot op pole en jezelf in de negende plek, dat is het verhaal van Sainz in de kwalificatie. De Spanjaard moest zijn eerste run in Q3 afblazen vanwege een rode vlag. Zijn tweede, en laatste run, was slecht en hij eindigde op de negende plek. Zelf noemde hij het een ramp. Gelukkig kan Sainz bouwen op een goed weekend, hij zat er goed bij en zal zeker inhalen in de race.

Lees ook: Helmut Marko hoopt op langer porpoising-probleem bij Ferrari

Lees ook: Toto Wolff lovend over Max Verstappen: Niet zijn laatste wereldtitel

Lees ook: Charles Leclerc pakt pole position in Australië

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden