Italiaanse media: Mercedes zonder sidepods

door Gijs Leuvenink
3639737

Mercedes lijkt met een radicaal nieuwe wagen tijdens de testdagen in Bahrein op de proppen te komen. Volgens Corriere dello Sport heeft de renstal een wagen ontworpen zonder sidepods.

Het Duitse gaat hiermee een radicaal andere auto laten zien dan de auto die in de eerste testsessies op Barcelona de baan opgestuurd werd. Het laten verdwijnen van de sidepods past binnen de nieuwe ontwikkelingen bij andere teams, zoals Red Bull en Ferrari hebben laten zien. Ook zij hebben radicaal andere sidepods dan in 2021 op de wagen gemonteerd. Toch gaan ze daarin niet zo ver als het team van Mercedes.

Snelheid

Volgens Corriere dello Sport levert het weglaten van de sidepods ruim een seconde snelheid op voor het team. Mercedes heeft het laten uitproberen op de simulatoren, het zou bijzonder sterke resultaten zijn geweest. Met name op het vlak van aerodynamica zal de Mercedes hiermee ruim voorliggen op de concurrentie. Mercedes bevestigt dat er updates meegenomen zijn naar Bahrein, maar wil niet zeggen welke. Wel hinten ze naar een update die zichtbaar is voor het publiek.

Mercedes 2022 wagen uitrol

Koeling

De regerend constructeurskampioen heeft door het weghalen van de sidepods wel een probleem gekregen met het koelen van de wagen. De sidepods zijn een cruciaal onderdeel  bij het inlaten van lucht en houden zo onder andere de motor koel. De technici bij Mercedes schijnen hier een goede oplossing voor gevonden hebben: een groter luchtinlaatsysteem boven de coureur zal voor de nodige koeling moeten zorgen.

Protesten

Meerdere teambazen hebben het ontwerp ingezien. Volgens Corriere dello Sport zijn de teambazen in kwestie erg geschrokken. Ook zijn technische ontwerpers van de concurrenten op het ontwerp gedoken en hebben ze vraagtekens bij de legaliteit van het ontwerp. Mercedes zelf heeft aangegeven dat alle updates voorgelegd zijn aan de FIA en het een voorlopige goedkeuring heeft gekregen. SkySports-journalist Ted Kravitz heeft laten weten dat de verwachting is dat er veel protesten binnen komen bij de FIA mocht Mercedes tijdens het openingsweekend in Bahrein daadwerkelijk zonder sidepods aan de start staan.

Lees ook: Formule 1-coureurs maken statement: No War

Lees ook: BREAKING: Kevin Magnussen maakt F1-comeback bij Haas

Lees ook: Abbi Pulling eerste vrouwelijke coureur bij Alpine Academy

door Gijs Leuvenink

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen