Jak Crawford wint chaotische F3 sprintrace

door Olav Veenhof
03-Lorenzo-Colombo-Jak-Crawford-Roman-Stanek-C-Formula-Motorsport-Limited

Prema-coureur Jak Crawford wint de Formule 3 sprintrace in Oostenrijk. De pas zeventienjarige Amerikaan die de race als derde aanving, bezweek in een spectaculaire race niet onder de druk en wint zijn eerste Formule 3 race.

Openingsfase

Juan Manuel Correa wist doormiddel van een inhaalmanoeuvre aan de buitenkant van bocht 4 polesitter Caio Collet voorbij te gaan. Na een korte safetycar wist de ART-coureur zijn leiding te behouden en leek op weg naar de overwinning. Een overwinning is er niet gekomen voor Correa en zijn Franse team. In de zesde ronde valt de auto van Correa stil, waardoor Caio Collet de leiding heroverd.

Gevecht om de leiding

De 20-jarige MP-Motorsport coureur uit São Paulo kon de race die hij vanaf pole position was gestart niet verzilveren in een overwinning. De Braziliaan die onderdeel is van de Alpine academie moest na een geweldig gevecht met Jak Crawford, de Prema aan zich voorbij laten gaan. De als derde gestarte Jak Crawford pakte in ronde vijftien de leiding en gaf deze uiteindelijk niet meer uit handen. 

Incidenten 

In de tiende ronde van de race, na een korte virtual safety car probeert Arthur Leclerc zijn teamgenoot Oliver Bearman in te halen voor de zesde positie. Bearman wordt daarbij naar buiten geduwd en de jonge Britt raakt nummer vijf Zane Maloney die op zijn beurt in de rondte getikt wordt. De jongere broer van Charles Leclerc komt als vijfde uit de strijd en kon zijn weg richting het podium vervolgen. De jonge Monegask kwam in een gevecht om de derde plaats met Franco Colapinto niet voorbij de Argentijn, waarmee Colapinto als derde over de finish komt en het podium compleet maakt achter Crawford en Collet.

Kampioenschapsleider

Victor Martins die als elfde startte, vond niet zo gemakkelijk zijn weg naar voren op de Red Bull Ring. De 21-jarige coureur kwam niet verder dan een negende plek, waarmee de Fransman de leiding in het kampioenschap bijna verloor aan Arthur Leclerc. Martins staat nu op 80 punten, terwijl Leclerc 79 punten heeft.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Formula 3 (@fiaf3)

Lees ook: Hero or Zero: Grand Prix van Oostenrijk: VT1 & kwalificatie

Lees ook: Kwalificatie GP Oostenrijk: Verstappen op pole, beide Mercedes-coureurs crashen

Lees ook: Budgetcap wordt per direct verhoogd door inflatie

door Olav Veenhof

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden