Hero or Zero: Grand Prix van Oostenrijk: VT1 & kwalificatie

Kevin Magnussen Haas

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Hero or Zero zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering de VT1 en kwalificatie voor de Grand Prix van Oostenrijk, met onder andere crashende Mercedessen, sterke Verstappen en Haas in Q3.

Hero

Max Verstappen

Max Verstappen is terug op de Red Bull Ring en laat dat ook gelijk zien in de eerste vrije training en kwalificatie. Tijdens de eerste vrije training wist hij al de snelste tijd te rijden en stond hij bijna drie tienden los. Tijdens de kwalificatie wist hij het spannend te houden voor de Nederlandse fans aanwezig en achter de televisie. Hij haalde net aan pole position en wist de twee Ferrari's achter zich te houden. Ze zaten met de Top 3 allemaal binnen één seconde, erg spannend dus. Of Verstappen de rode bolides morgen achter zich weet te houden is te hopen voor de oranje-tribune in Oostenrijk. 

Haas

de coureurs van Haas doen het toch weer: ze staan met beide auto's weer in Q3. Tijdens de vrije training zaten ze er al goed bij met een P6 voor Kevin Magnussen en een P9 voor Mick Schumacher. In de kwalificatie hebben ze die lijn doorgetrokken en start Magnussen vanaf P7 en Schumacher vanaf P8. De laatste keer dat beide auto's van Haas in de Top 10 startte, reden ze uit de punten. Misschien hebben ze nu meer kans met de sprint race, maar het wordt spannend voor de Haas-coureurs.

Esteban Ocon

Hij heeft een mindere periode gekend en vorige race moest hij het zelfs doen met een uitvalbeurt, maar hij heeft het voor elkaar om voor zijn teamgenoot, Fernando Alonso, te staan. Dat is hem sinds Barcelona dit jaar niet meer gelukt. Tijdens VT1 wist hij nog niet helemaal mee te doen met een P12, maar hij begint steeds meer vertrouwen te krijgen. Het zal een boost voor hem zijn dat hij nu voor Alonso start. Toch hangt er een donkere wolk boven hem: vorige race had hij problemen met de brandstofpomp en die zijn nog steeds niet helemaal opgelost, dus of hij dit weekend uit weet te rijden wordt nog spannend. 

Zero

Mercedes 

Mercedes heeft van zichzelf dit weekend weer het lachertje gemaakt. Beide auto's zijn gecrasht in Q3 en konden niet meer verder. Eerst verloor Lewis Hamilton de achterkant van zijn auto en kwam hij, na een tripje door de grindbak, hard tot stilstand in de bandenstapel. Hij klonk teleurgesteld over de boordradio en ging na het uitstappen gelijk kijken naar de schade. Het werd een rode vlag en iedereen ging naar binnen. Met nog iets meer als vijf minuten te gaan kon iedereen de baan op totdat George Russell ook in de muur zat. Ook hij raakte zijn achterkant kwijt en gleed zo de bandenstapel in. Hij heeft ook schade en kon niet verder. Het wordt hard werken voor de mechanics van Mercedes met beide auto's die schade hebben. Het is in ieder geval bijzonder dat beide auto's op soortgelijke wijze gecrasht zijn. 

McLaren

Normaal weet Lando Norris het resultaat van McLaren omhoog te trekken, maar vandaag was er weinig vertrouwen in de auto bij beide coureurs. Daniel Ricciardo wist niet eens Q1 te verlaten, pijnlijk voor de Australiër. Hij weet overigens dit hele seizoen al niet te presteren in de McLaren. Voor Norris was het ook een lastige dag. Tijdens de eerste vrije training moest hij al vroegtijdig afscheid nemen van zijn auto. Er kwam rook onder zijn stoel vandaan en hij moest de auto gelijk aan de kant zetten. Hierdoor had hij ook geen voorbereiding voor de kwalificatie. Tijdens de kwalificatie wist hij in Q2 geen tijd neer te zetten. Hij had het lastig met de remmen en de track limits. Hij ging iedere keer wijd bij de bochten met track limits, maar ook andere bochten waren een probleem. Het lijkt een ramp weekend te worden voor McLaren. Het lijkt voor Norris onmogelijk om zijn resultaat van vorig jaar, P3, te behalen, maar we gaan het zien. 

Sergio Pérez

De mojo van Sergio Pérez lijkt weg te zijn. Hij tipt niet meer aan Max Verstappen en de Ferrari's en de resultaten vallen tegen, ondanks zijn P2 op Silverstone. Hij klaagde ook al over de auto, hij zit niet meer comfortabel in de auto na de gebrachte updates.  Ook zijn resultaat van de kwalificatie is niet wat we gewend zijn van de Mexicaan. Tijdens Q2 zat hij ook even op de wip en het was onzeker of hij wel door zou stromen naar Q3. Uiteindelijk wist hij zich op P4 te kwalificeren, maar met twee Ferrari's voor hem, wat betekent dat hij in het begin weinig voor Verstappen kan betekenen. Hij zou harder moeten werken, want de auto heeft echt wel potentie. 

Lees ook: Kwalificatie GP Oostenrijk: Verstappen op pole, beide Mercedes-coureurs crashen

Lees ook: Budgetcap wordt per direct verhoogd door inflatie

Lees ook: Sergio Pérez niet comfortabel na aanpassingen auto

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden