Budgetcap wordt per direct verhoogd door inflatie

door Anouk Ros
mercedes russell hamilton miami

De budgetcap voor teams in de Formule 1 wordt per direct met 3,1 procent verhoogd. Dat besluit is vrijdag genomen tijdens een bijeenkomst van de F1 Commission. Deze verhoging heeft vooral te maken met de hoge inflatie, die zowel de vracht- als energiekosten erg heeft doen stijgen.

Al maanden is er sprake van een mogelijke verhoging van de budgetcap. De meningen onder de teams waren erg verschillend, wat het een lastige kwestie maakte. Nu is dus het besluit genomen om de budgetcap eenmalig te verhogen, en wel met onmiddellijke ingang.  

Statement FIA

Na de Formula 1 Commission Meeting heeft de FIA een statement naar buiten gebracht waar het volgende instaat: "De enorme inflatie sinds het eind van 2021 heeft de Formule 1-teams geraakt en de FIA en Formule 1 zijn van mening dat dit een risico vormt voor de teams, die mogelijk niet kunnen voldoen aan het financiële reglement als er geen maatregelen genomen worden. Na consultatie met het financiële comité heeft de FIA een voorstel gedaan aan de F1 Commission die met een ruime meerderheid aangenomen is door de FIA, de Formule 1 en negen van de tien teams." Eerder gaven Alpine en Alfa Romeo al aan tegen een verhoging van de budgetcap te zijn. Vermoedelijk heeft één van deze teams dus tegen het voorstel gestemd. 

Budgetcap blijft van kracht

De FIA benadrukt dat er ondanks de huidige omstandigheden, wel een budgetcap zal blijven. Ook in de toekomst zal de Formule 1 het budgetplafond blijven hanteren. "In het voorstel is erkenning voor de onverwachte kostenstijging voor de teams in 2022 en wordt een beperkte indexering van 3,1 procent toegestaan, alsmede een samengestelde indexering vanaf 2023. Hierdoor zal het financieel reglement op de lange termijn krachtig blijven."

Lees ook: Sergio Pérez niet comfortabel na aanpassingen auto

Lees ook: Verstappen veruit de snelste tijdens eerste training Oostenrijk

Lees ook: Charles Leclerc: Er is geen sprake van verdeeldheid binnen het team

door Anouk Ros

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden