John Booth vertrekt bij Scuderia Toro Rosso

1920x1080-John-Booth-Scuderia-Toro-Rosso-GP-Rusland-2016

John Booth heeft zijn vertrek bevestigd bij Scuderia Toro Rosso. De Brit werd in 2016 aangesteld als racedirecteur van de renstal. Naar eigen zeggen stapt Booth op eigen initiatief op.

"Mijn betrokkenheid bij Toro Rosso is op natuurlijke wijze ten einde gekomen. Misschien zie ik er te oud uit voor Formule 1", grapt de 63-jarige Booth in gesprek met Autosport. Hij ontkent dat zijn vertrek te maken heeft met de komst van Honda als motorpartner van Scuderia Toro Rosso.

Genoeg van reizen en hotels

"Laat ik het zo zeggen: op mijn leeftijd krijg je genoeg van al die vluchten en hotels. Aan de andere kant reis ik graag privé. Misschien dat ik zelfs een keer naar Japan ga."

Het is voor de tweede keer dat Booth de Formule 1 de rug toekeert. In 2015 nam hij als teambaas van Manor F1, dat een jaar later failliet ging, ook al afscheid van de koningsklasse van de autosport. Samen met Graeme Lowden, eveneens van het Manor Formule 1-team, ging Booth aan de slag in het World Endurance Championship. Na zijn korte verblijf bij Scuderia Toro Rosso keert hij weer terug in de enduranceracerij.

LMP1-programma

"Vanaf nu richt ik mij volledig op ons programma in de LMP1-klasse", zegt Booth. Manor Motorsport reed de afgelopen twee seizoenen in de LMP2 en heeft nu de overstap gemaakt naar de hoogste klasse. "We hebben veel plannen, hoewel we geen kans maken tegen Toyota. We hebben geen honderd miljoen euro. En voor de LMP1 geldt hetzelfde als voor de Formule 1: prestaties kun je kopen."

Verstappen vs Sainz

Booth werd in april 2016 door Red Bull-adviseur Helmut Marko bij Toro Rosso geplaatst. Er was indertijd onrust tussen de kampen Max Verstappen en Carlos Sainz. De Engelsman moest als buitenstaander de plooien zien glad te strijken, maar slaagde daar nauwelijks in, waarop de leiding van Red Bull besloot om Verstappen naar Red Bull Racing te promoveren. Olav Mol schreef er destijds deze onthullende column over.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen