Kwalificatie met twee gezichten voor Haas

Haas Suzuka-2024

Het team van Haas kende een kwalificatie met twee gezichten: Nico Hulkenberg eindigde als twaalfde en miste op een haar na Q3, terwijl Kevin Magnussen niet uit Q1 wist te komen en de Grand Prix van Japan vanaf P18 zal gaan aanvangen. De Deen wijst hierbij vooral naar de set-up van zijn VF-24. 

Haas behaalde tot zover vier punten in het 2024-seizoen - onder andere door een negende en tiende positie voor Hulkenberg en Magnussen in Melbourne twee weken geleden - en staat daardoor zevende in het constructeurskampioenschap. Maar nadat er tijdens de afgelopen twee raceweekenden punten werden gescoord door het Amerikaanse team, had het team zelf al de verwachting dat het dit weekend allemaal wat minder zou zijn, omdat het pakket van de auto niet helemaal past bij het Suzuka Circuit. "We zagen in de snelle bochten in Bahrein, in de snelle eerste sector in Jeddah en in Melbourne dat onze auto daar nog niet op niveau is. Sector 1 op Suzuka gaat voor ons dus een echte uitdaging worden", vertelde Ayao Komatsu, de teambaas van Haas tegenover Motorsport.com, voorafgaand aan het weekend in Japan. "Het gaat lastig voor ons worden [om goed te kwalificeren], maar we hebben wat ideeën. We gaan op vrijdag wat experimenteren, waarmee we hopen dat we op dat gebied beter worden."

Experimenteren zorgt voor kwalificatie met twee gezichten

Magnussen was niet blij met zijn auto in de derde vrije training, de Deen voerde een aantal late set-up wijzigingen door en gebruikte daarom het eerste deel van Q1 als een snelle oefensessie. Maar wat hij ook veranderde, het hielp in ieder geval niet veel voor de kwalificatie. De Deen kwam niet verder dan P18 en strandde in Q1, waar hij ook enorm van baalt. "Ik denk dat we de auto voor de kwalificatie hebben verbeterd, maar we begonnen vrij ver van waar we waren met de set-up van gisteren", verklaart Magnussen tegenover F1.com. "Het was niet de beste aanloop naar de kwalificatie. We gaan deze set-up morgen ook gebruiken. We hebben de auto en de consistentie verbeterd, maar het ontbreekt nog steeds gewoon aan snelheid. Maar we wisten ook dat dit circuit niet ons circuit zou worden." 

Teamgenoot Nico Hulkenberg wist daarentegen wel Q2 te halen. De Duitser verloor in Q2 zijn eerste rondetijd doordat hij de track limits had overschreden. Dit legde veel druk op zijn laatste run, maar Hulkenberg perste er een goede ronde uit, die uiteindelijk goed genoeg was voor P12. De Hulk liep Q3 op een aantal honderdsten mis, maar was erg blij met zijn prestatie en met de set-upwijzigingen aan zijn auto. "Ik ben erg tevreden met deze prestatie", begint de Duitser tegenover F1.com. "Het waren goede ronden, en ik heb genoten van de kwalificatie. Vorig jaar had ik een rommelige sessie, dus deze keer wilde ik heel graag een betere sessie hebben, en ik denk dat we echt het maximale uit ons pakket hebben benut, ook al is het echt marginaal dat we Q3 hebben gemist. Zoals verwacht past ons pakket niet helemaal bij het Suzuka Circuit, en gisteren zag het er niet zo geweldig uit in de eerste vrije training. Maar na wat veranderingen aan de set-up voelde de auto een stuk beter."

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door MoneyGram Haas F1 Team (@haasf1team)

Haas ziet mogelijkheden voor de race

De wijzigingen aan de set-up zorgen ervoor dat er bij Haas wat optimisme is voor de Grand Prix van Japan. Deze wijzigingen passen volgens Magnussen en teambaas Komatsu beter bij de raceomstandigheden. "Als we naar de race pace kijken, dan verwacht ik - net als in Melbourne - dat die beter is dan de kwalificatiesnelheid", vertelt Komatsu. "We moeten goed nadenken over onze strategie. Als we een goede strategie hebben, dan moeten we daar gebruik van maken. Daarnaast waren de veranderingen van de set-up in de positieve richting, dus de race ziet er beter uit voor Kevin."

Magnussen voegt toe: "We hebben morgen gelukkig nog de race en hopelijk kunnen we daarin, net als tijdens de eerste drie races van het seizoen, wat vooruitgang boeken. We gaan het zeker proberen."

 

Lees ook: Mercedes ontvangt flinke boete na kwalificatie

Lees ook: Fernando Alonso na kwalificatie in Japan: "Heb alles uit de auto gehaald"

Lees ook: Max Verstappen: "Het zit dicht bij elkaar"

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden