Lando Norris wil geen 'bs' na teleurstellend 2022-seizoen

door Frederique van Grinsven
Lando Norris Brazilië kwalificatie LATimages

Lando Norris zegt nog steeds vertrouwen te hebben in het behalen van een titel met McLaren ondanks een teleurstellend seizoen waarin het team als vijfde eindigde in het constructeursklassement.

Het team uit Woking begon het seizoen met een achterstand door remproblemen tijdens de wintertest in Bahrein en miste daardoor in de openingsronde in Sakhir al gelijk de aansluiting. Naarmate het seizoen vorderde werd McLaren steeds competitiever, maar kon niet tippen aan Red Bull, Ferrari en Mercedes en moest het ook nog is afleggen tegen Alpine.

Alleen betere auto nodig

"Ik bedoel vanaf waar we waren in de eerste race, denk ik dat we het goed hebben gedaan, we zijn goed hersteld." zegt Norris tegen F1.com. "[Maar] hebben we in 2022 bereikt wat we als McLaren hadden moeten doen? Eerlijk gezegd, nee.”

"Als we het goed willen doen en we willen ooit kampioen worden, dan kunnen we niet tevreden zijn met dit seizoen," blikt hij terug." Maar we kunnen zeker tevreden zijn met de vooruitgang die we hebben geboekt, van de mechanica, onze pitstops, de strategie, het hele team, de arbeidsethos. Zoveel dingen werken goed, alleen hebben we een iets betere auto nodig."

McLaren is bandenvreter

De 23-jarige coureur geeft toe dat het ontbreken van grip aan de voorkant van de auto al jaren de achilleshiel van de McLaren is. "Het is gewoon onze auto... als ik genoeg voorkant heb, [dat is] alles wat ik nodig heb in mijn auto."

"We weten dat we goed kunnen presteren, zoals [in Abu Dhabi]. Wanneer ik een set nieuwe banden heb, zijn we erg snel," weet Norris. "Maar we maken gewoon de banden kapot binnen vijf, zes ronden en zodra we de voorbanden kapot maken, zijn we seconden verwijderd." Het grote doel voor McLaren zal zijn "om dat voor volgend seizoen" kwijt te raken.

Geen bullshit

"Het is gewoon vertrouwen en eerlijkheid, dat zijn de belangrijkste dingen die ik nodig heb," antwoord Norris op de vraag of McLaren hem kan garanderen dat het de goede kant op gaat. "Ik ben niet iemand van 'bs' houdt, of van mensen die me gelukkig proberen te maken. Ik hou ervan dat mensen gewoon eerlijk zijn."

“Ik heb vertrouwen in McLaren, ik heb vertrouwen in mensen met wie ik werk, het hele team. Maar de tijd zal het leren. Je weet nooit honderd procent zeker waar je terechtkomt, maar je kunt er wel een goede kans op maken.”

Lees ook: Charles Leclerc: van kartruzies met Verstappen tot hoop van Ferrari

Lees ook: Aston Martin ziet veelbelovende Alonso in Abu Dhabi-test

Lees ook: F1 aan Tafel: De belofte van Max Verstappen

door Frederique van Grinsven

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden