Laurent Rossi omschrijft intensieve rol van Piastri bij team

door Jay Hartman
alonso sprint imola

Algemeen directeur van Alpine Laurent Rossi zegt dat Formule 2-kampioen Oscar Piastri een enorm intensieve test-en reserverol bij Alpine heeft. Het team denkt zo een goede voorbereiding te hebben voor de jonge Australiër op de Formule 1. Helaas voor Piastri is dat nog ver weg.

Piastri zit het 2022-seizoen zonder stoeltje. In zijn rookie-jaar in de Formule 2 won hij meteen het kampioenschap, maar met Esteban Ocon en Fernando Alonso met vaste plekken bij Alpine kan Piastri nergens heen. In plaats daarvan vervult de Australiër nu de rol als test- en reservecoureur. 

Rossi benadrukt dat Piastri niet stil zal zitten ondanks dat hij aan de zijlijn staat. De F2-kampioen zal deelnemen aan elke test- en simulatiesessie en zal ook als enige die sessies bijwonen. Daarnaast vervult hij een actieve rol tijdens de driversbriefings in raceweekenden.

Oscar Piastri in Melbourne karts 2022
Foto: Alpine Media Pool

Actieve rol

Tegen Motorsport.com zegt Rossi dat Alpine een uitgebreid testprogramma heeft. Dat betekent veel testdagen waar veel kilometers worden gereden, ook in de simulator van het team. Hij is ervan overtuigd dat Piastri veel ervaring kan opdoen en veel beter werk kan verrichten voor het team dan andere coureurs. Zowel buiten als op de baan.

Ook zegt de algemeen directeur dat de jonge Australiër een zorgvuldige analyse brengt van de data. Hij vertelt dat Piastri ook naar andere auto's en rijlijnen kijkt en daarmee feedback geeft over het gedrag van de auto's of zelfs coureurs en hoe zij zich op de baan bewegen. "Hij krijgt veel informatie, veel ervaring en expertise hierdoor. Het is veel intensiever dan en standaard rookie- of reservecoureur-programma."

Rossi is tevreden met de inbreng van Piastri. Hij zegt dat niemand in het team de jonge coureur in twijfel trekt als hij suggesties doet. Hij ziet dat Piastri meer input heeft en soms zelfs betere feedback geeft wat voor veel vertrouwen zorgt. De Australiër doet veel meer en is meer betrokken bij het team dan de reservecoureur van vorig jaar. 

Rijden in een vrije training

Ook zijn er plannen om Piastri een vrije training te laten rijden. Dat zal pas later in het seizoen voorkomen. Rossi vertelt dat ze eigenlijk Piastri in Melbourne wilden laten rijden omdat het voor hem een thuisrace zou zijn. Vanwege de nieuwe reglementen en de nieuwe lay-out van het Albert Park circuit kon dit helaas niet plaatsvinden. 

Rossi legt uit dat de nieuwe auto's nog steeds enorm kwetsbaar zijn. De vaste coureurs, Alonso en Ocon, hebben de auto's ook nog niet onder controle en leren nog steeds hoe de auto zich gedraagt. Daarnaast is de baan ook verandert en heeft het team niet genoeg reserveonderdelen om eventuele schade te herstellen. Daardoor zag de algemeen directeur het niet zitten om zijn reservecoureur in de auto te plaatsen. 

Rossi geeft wel aan welke soort grands prix goed genoeg zijn om Piastri tijdens de eerste vrije training te laten rijden. "Ik denk aan grands prix waar de vaste coureurs zich op hun gemakt voelen omdat ze daar al een miljard keer zijn geweest. VT1 is dan voor hun niet heel belangrijk. Of grands prix waarbij de inzet gewoon minder hoog is", aldus Rossi.

Lees ook: Esteban Ocon: Top 5 was haalbaar

Lees ook: Fernando Alonso: Gegokt en verloren

Lees ook: Oorzaak crash Alonso in kwalificatie bekend

door Jay Hartman

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen