Oorzaak crash Alonso in kwalificatie bekend

10-saturday-monza

De crash van Fernando Alonso tijdens de kwalificatie in Melbourne had makkelijk voorkomen kunnen worden. De coureur crashte in Q3, terwijl hij bezig was met een pole-waardige ronde. Nu blijkt dat de crash werd veroorzaakt door een onderdeel met een waarde van 1,80 euro dat vervangen had moeten worden.

Aan het begin van het weekend zagen de prestaties van Alonso er veelbelovend uit. Maar na de kwalificatie leek het alsmaar slechter te gaan. Door de crash in Q3 startte hij op de tiende plek. Tijdens de race is hij dankzij een verkeerde strategie als laatste over de finish gekomen.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Motorsport.com (@motorsportcom)

Losse o-ring is boosdoener

Nu blijkt dat het weekend van de Spanjaard er heel anders uit had kunnen zien. Het onderdeel dat de crash tijdens de kwalificatie heeft veroorzaakt, zou omgerekend zo'n 1,80 euro kosten. Dat vertelt teambaas Otmar Szafnauer tegen The Race. Het gaat om een o-ring op de olieafdichting. De auto schoot in veiligheidsmodus, omdat de ring niet goed vastzat waardoor er olie lekte. "We hebben een failsafe modus die de motor probeert te redden. Dus als er een daling van de oliedruk geconstateerd wordt, treedt de failsafe modus in werking. Dat is wat er gebeurde", zo vertelt Szafnauer.

alonso australie auto

Foto: Alpine Media Pool

Wat als?

"Als we hadden gekwalificeerd waar we hadden kunnen kwalificeren, zag de race er voor Alonso heel anders uit", zo gaat hij verder. Door de 'slechte' kwalificatie is Alonso de race op harde banden gestart, wat achteraf geen goede strategie bleek te zijn. Alonso is er zelf van overtuigd dat hij vooraan in het veld mee had kunnen vechten. En door de uitvalbeurt van Max Verstappen had hij een podiumplaats ook zeker niet uitgesloten. Maar dit is allemaal niet gebeurd dankzij het probleem met de o-ring. Dit is de tweede race dat de Spanjaard geen punten heeft weten te scoren. 

Lees ook: Lewis Hamilton wil veranderingen aan auto zien

Lees ook: Villa Nikita Mazepin in beslag genomen

Lees ook: F1 aan Tafel: Max is machteloos

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen