Lewis Hamilton snelste in tweede vrije training in Spanje

Lewis Hamilton 2024 Barcelona Vrijdag

Lewis Hamilton heeft de tweede vrije training op het Circuit de Barcelona-Catalunya als snelste afgesloten. Carlos Sainz en Lando Norris maken de top drie compleet. In deze tweede vrije training kozen teams voornamelijk voor long runs op verschillende bandencompounds.

Aan het begin van de training was het direct druk op de baan. De eerste snelle rondes werden voornamelijk genoteerd op de mediums, enkele coureurs kozen voor de harde band. Lando Norris stond in de beginfase van de training bovenaan de tijdlijst met een 1.14.197. Ook Max Verstappen, Charles Leclerc en George Russell noteerden direct sterke snelle rondes op het circuit in Barcelona. Voor Nico Hülkenberg was de VT2 de eerste training van het weekend nadat hij in VT1 zijn zitje uitleende aan rookie Oliver Bearman. De Haas-coureur was net niet snel genoeg voor een plekje in de uiteindelijke top tien en eindigde uiteindelijk op P12.

Ontevredenheid bij Verstappen

Max Verstappen meldde zich halverwege de training bij race engineer Gianpiero Lambiase voor een andere voorvleugel. Verstappen was niet tevreden met de balans van de auto en liet via de boordradio weten dat de auto veel te losjes voelde, vooral bij het uitkomen van de bochten. De RB20 van de Nederlander had volgens Verstappen ook veel last van onderstuur in het midden van de bocht. Ondanks de imperfecte balans wist Verstappen de hele training binnen de top vijf te rijden met zijn rondetijden.

Alexander Albon, Logan Sargeant en Carlos Sainz waren de eersten die halverwege de training voor de zachte band kozen en begonnen aan een kwalificatierun. Met de zachte band kwamern de rondetijden al gauw onder de 1:14 nadat Carlos Sainz een 1:13.286 noteerde op de zachte band. Al gauw bestond de hele top tien uit snelle rondetijden op de zachte band, met de 1:13.286 van Carlos Sainz nog altijd bovenaan de lijst. Lewis Hamilton verbeterde de snelste tijd van de Ferrari-coureur en wist met zijn rondetijd van 1:13.264 uiteindelijk de snelste te zijn in deze training.

Problemen voor Piastri en Pérez

Oscar Piastri moest halverwege de training plotseling terugkeren naar zijn garagebox vanwege een probleem met de data. Na een korte pauze in de garage kon Piastri zijn weg vervolgen. De Australiër noteerde na zijn dataprobleem direct een sterke rondetijd: een 1:13.622. De McLaren-coureur kon echter niet tippen aan de rondetijden van de Mercedes- en Ferrari-coureurs, die allemaal ongeveer drie tienden sneller waren.

Sergio Pérez heeft niet veel ronden gereden in de tweede vrije training. De Red Bull-coureur stond de helft van de training in de garage, waar monteurs druk bezig waren met de rechter achterkant van zijn RB20. De eerste snelle ronde van Pérez was een halve seconde langzamer dan de rondetijd van teamgenoot Verstappen. Daarmee bleef de Mexicaan steken op P13 en finishte hij uiteindelijk buiten de top tien. Werk aan de winkel voor Pérez, dus.

Long runs

In de slotfase van de tweede vrije training waren de coureurs voornamelijk bezig met long runs. Teams kozen in deze slotfase zichtbaar voor meer brandstof aan boord en in sommige gevallen ook voor oudere banden. Hierdoor werden er weinig tijden verbeterd in de laatste paar minuten. De auto van Zhou Guanyu heeft in het tweede deel van de training voornamelijk in de garage gestaan. Teamgenoot Valtteri Bottas had een betere sessie: de Fin finishte op de tiende plaats. Zeventien van de twintig auto's finishten uiteindelijk binnen één seconde van elkaar, met Lewis Hamilton op P1. 

Lees ook: Lando Norris zet snelste tijd neer in VT1

Lees ook: Max Verstappen: "Wij zullen hier absoluut niet domineren''

Lees ook: Aston Martin gaat voor Adrian Newey

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden