Liam Lawson wint F2-sprintrace in Saoedi-Arabië

door Olav van Boxtel
Header liveblog 1 Bahrein

Bij lichten uit was het de F3-kampioen van afgelopen seizoen die een superstart maakte van pole position. Dennis Hauger vloog van de lijn terwijl Jake Hughes bijna stilstond en zijn P2 meteen voor zijn ogen zag verdwijnen. Ayumu Iwasa en Calan Williams waren allebei meteen wakker en sloten aan in de top 3. Echter was er een geheel andere coureur die er uiteindelijk met de overwinning vandoor ging. 

Muren te dichtbij

In ronde drie was het meteen raak. Van Amersfoort Racing-coureur Amaury Cordeel parkeerde zijn bolide in de muren van het smalle en snelle stratencircuit van Djedda en kon te voet het asfalt verlaten. Een gele vlag werd gezwaaid en in ronde 6 werd de race hervat.

Chaos bij herstart

Dennis Hauger was pas net de start-finishlijn over en de chaos begon alweer. Tijdens de herstart raakten Jack Doohan en Logan Sargeant elkaar nadat ze dachten dat het veld al volledig op het gas was gegaan na de laatste bocht, maar dit niet het geval was. Dit zorgde voor de volgende twee uitvallers en de de tweede gele vlag in nog geen 3 volledig gereden racerondes.

 

Een aparte situatie volgde daarna, wanneer de raceleiding aangaf dat de safety car door de pitstraat zou rijden door een vuile baan op het rechte stuk bij start-finish. Hauger reed hierdoor door de pitstraat, waarna op datzelfde moment de raceleiding aangaf dat de pitstraat gesloten is. Hierdoor was de Noor de enige die door de pitstraat reed en zijn koppositie overgaf aan Williams. Hauger viel terug naar plek twaalf, waarna hij ook nog een tien seconde stop-and-go penalty van de raceleiding en kon zijn overwinning wel vergeten.

Tweede herstart

Bij de tweede herstart in ronde 14 bepaalde Calan Williams het tempo, gevolgd door Jake Hughes op P2 en Liam Lawson op P3. Wanneer Williams op het gas ging was Hughes extreem goed weg en pakte op het lange rechte stuk een slipstream bij zijn de Australiër, waarna hij in bocht één meteen toesloeg en buitenom inhaalde bij Williams. Even later kwam Liam Lawson ook nog voorbij aan de Trident-coureur.

De laatste paar ronden waren er spannende gevechten vooraan de grid, met onder andere Jüri Vips die aanzette om een podiumplaats nog weg te kapen bij Williams en Liam Lawson zag nog een kans op de overwinning. In ronde 18 was het dan ook zover, toen Lawson dichtbij genoeg zat voor een mooie DRS-inhaalactie op Jake Hughes en P1 pakte in bocht één.

 

Niet veel later spinde Marcus Armstrong zijn bolide nog een keer in de rondte, waarna de derde gele vlag van de middag gezwaaid werd en de coureurs na de virtual safety car nog één ronde mochten rijden. 

Foto finish

Liam Lawson won de race, maar voor P2 was er nog een enorm gevecht gaande in de laatste ronde. Jake Hughes moest alles zeilen bijzetten om voor Vips te finishen, maar werd op een meter voor de lijn ingehaald door de coureur van Hugh Tech.

 

Lees ook: Tijdschema Grand Prix van Saoedi-Arabië

Lees ook: Gesprekken beëindigd, voor alsnog groen licht voor GP van Saoedi-Arabië

Lees ook: Fernando Alonso moet motor wisselen

door Olav van Boxtel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen