Gesprekken beëindigd, vooralsnog groen licht voor GP van Saoedi-Arabië

door Jay Hartman
alonso sprint imola

De Grand Prix van Saoedi-Arabië gaat door zoals gepland. Dat zegt de Saoedi Motorsport organisatie in een statement tijdens de tweede vrije training. Tijdens de eerste vrije training is er een raketaanval gepleegd op het Aramco distributiecentrum dik 11 kilometer van het Jeddah-circuit af.

Vrijdagavond ruim een uur na de tweede vrije training werd er een vergadering gehouden tussen de teambazen en coureurs met de organisatoren. Algemeen directeur van de Formule 1 Stefano Domenicali meldt na de vergadering dat de organisatie de lokale beveiliging vertrouwt en dat de raceactiviteiten nog steeds doorgaan zoals gepland.

Domenicali vertelt de media na de vergadering dat ze totale zekerheid hebben gekregen dat de veiligheid van iedereen op het circuit zeker is. "De lokale ambtenaren zijn met hun families op het circuit en hebben alle systemen gereed om ons gebied veilig te stellen", zegt Domenicali. 

Teambazen 

De F1-teambazen hebben allemaal ingestemd met het doorgaan van de Grand Prix van Saoedi-Arabië. Mercedes-teambaas Toto Wolff zegt dat de teambazen op het hart is gedrukt dat het veilig is op het circuit. "Dit is waarschijnlijk de veiligste plaats om te verbleven in Saoedi-Arabië op het moment. Dat is waarom we blijven racen." Red Bull-teambaas Christian Horner voegt daaraan toe dat ze het als sport samen besluiten. De coureurs bleven na hun briefing nog langer door praten over de situatie. Zij hebben nog geen uitspraken gedaan.

Update 23:00u

Na het statement dat het raceweekend gewoon vervolg zou krijgen, bleven de coureurs bij elkaar. Op het moment van schrijven zijn ze nog steeds bij elkaar, en zijn ook Stefano Domenicali en Ross Brawn weer aangeschoven. Ondertussen zijn ze al bijna twee uur bij elkaar, en is het in Saoedi-Arabië al na één uur s'nachts geweest. Hoewel de teams hebben gezegd te willen racen, hebben de coureurs dat nog niet gedaan. 

 

Update 23:15u

Ross Brawn en Stefano Domenicali hebben de meeting verlaten, na lange tijd er te zijn geweest. De coureurs blijven zitten. Onder andere Lewis Hamilton en Fernando Alonso hebben de groep toegesproken. Sommige coureurs zitten nog steeds in hun race overall van VT2.

Update 23:30u

Nu komen de teambazen weer terug in de meeting. Ondertussen is het half twee in de nacht in Saoedi-Arabië. Besluiten de coureurs om te staken? Zoiets is nog nooit gebeurd in de sport, maar in 1982 scheelde het weinig. Destijds was men niet te spreken over nieuwe regels, maar na lang onderhandelen werd er toch geracet. Desalniettemin ontvingen de coureurs na afloop van de race allerlei boetes en schorsingen.

 

Update 23:59u

De teambazen verlaten nu de meeting, en gaan gezamenlijk naar Domenicali. De coureurs blijven wederom zitten. Het is nu twee uur s'nachts in Jeddah. 

Update 00:21

De coureurs verlaten via een aparte uitgang de ruimte waar ze de afgelopen uren hebben gespendeerd om te overleggen. Ondertussen vertrekken George Russell en Andreas Seidl richting de wedstrijdleiding.

Update 00:27 

Sportjournalist James Gray vraagt zich af of het wel verantwoord is om het raceweekend door te gaan. Nu het luchtruim van Jeddah is gesloten is het weleens mogelijk dat de medische helicopter niet kan en mag opstijgen. 

Update 00:29

Ook de teambazen vertrekken vanaf het paddock. Christian Horner geeft volgens Tom Cary, sport-correspondent van The Telegraph aan "we gaan gewoon racen." Ook in de paddock heerst dit gevoel. 

Update 00:47

Onderstaande F1-journalist geeft aan dat er coureurs zijn die 'tot morgen' zeggen bij het verlaten van de paddock. Nogsteeds geen officieel statement over het wel of niet doorgaan.

Update 01:45

Volgens Erik van Haren komt er nog een statement dat de race doorgaat. Vooralsnog groen licht en daarom ook tijd om dit liveblog af te sluiten. 

Lees ook: Toto Wolff: Snelheidsproblemen nog niet opgelost

Lees ook: Christian Horner wil weer communicatie met raceleiding

Lees ook: Nico Hülkenberg rijdt Grand Prix van Saoedi-Arabië

door Jay Hartman

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen