Max Verstappen wint Grand Prix van Abu Dhabi

door Shakyra van den Heuvel
Carlos Sainz - Abu Dhabi 2

Max Verstappen wint de Grand Prix van Abu Dhabi en daarmee de laatste race van dit seizoen. Leclerc en Russell maken het podium compleet waardoor Mercedes tweede wordt in het constructeurskampioenschap. 

-------LIVEBLOG GESLOTEN ----------

De top-10 van de Grand Prix in Abu Dhabi

Mercedes pakt P2 in het constructeurskampioenschap

Mercedes heeft met drie punten verschil de tweede positie gepakt in het constructeurskampioenschap. Hiermee is Ferrari derde geworden met 406 punten. Alonso heeft de vierde positie gepakt in het rijdersklassement, gevolgd met Leclerc op P5 en Norris op P6. 

Lap 58: Pérez na penalty naar P4 in Abu Dhabi

Uiteindelijk wist Pérez zijn positie niet vast te houden en werd hij terug gezet naar P4 na een penalty. 

Lap 58: Max Verstappen wint de Grand Prix van Abu Dhabi

Max Verstappen wint de Grand Prix van Abu Dhabi en wint daarmee zijn 19e overwinning van het seizoen. Het podium wordt compleet gemaakt door Leclerc en Pérez.

Lap 55: Sainz moet nog wisselen

Zoals het nu staat, zou Ferrari de tweede positie pakken in het kampioenschap met één punt verschil. Echter moeten we niet vergeten dat Sainz nog moet wisselen van banden en Pérez net een penalty heeft ontvangen van vijf seconden voor de botsing met Norris. 

Lap 53: Nog vijf ronden te gaan in Abu Dhabi

Met nog vijf ronden te gaan ligt Verstappen nog steeds aan de leiding en is hard op weg naar zijn 1000ste ronde aan de leiding in dit seizoen. 

Lap 47: Pérez en Norris raken elkaar in Abu Dhabi

In een poging voor Pérez om Norris in te halen, raken ze elkaar en raakt Norris van de baan. Ze geven elkaar de schuld en de stewards kijken ernaar. Inmiddels is Pérez voorbij aan Norris

Lap 46: Alonso voorbij aan Sainz in Abu Dhabi

Na wat duwen en trekken is Alonso voorbij aan Sainz. De Spanjaarden waren al een aantal ronden aan het vechten met elkaar maar Alonso rijdt op P8

Lap 44: Verstappen naar harde band op Yas Marina Circuit

De Nederlander heeft als het goed is zijn laatste pitstop van de race gemaakt en gaat nog een keer naar de harde band. Hij gaat hiermee van de leiding, aan de leiding en kan nu de race uitrijden. 

Lap 43: Beide Alfa Romeo's vallen tegen in Abu Dhabi

Beide Alfa Romeo-coureurs vallen tegen en komen niet verder  dan P17 en P18. Ze rijden beide op de medium banden. 

Lap 37: Zowel Piastri als Alonso naar binnen voor nieuwe banden in Abu Dhabi

Zowel Piastri als Alsonso gaan tegelijkertijd naar binnen om te wisselen naar nieuwe banden. Beide rijden ze op harden bandenn. Hiermee kunnen ze als het goed is tot het einde van de race rijden. 

Lap 34: Norris opnieuw naar binnen voor nieuwe banden

Lando Norris heeft zijn banden gewisseld naar opnieuw de harde band en hij zakt nu terug naar P10. Ook Russell is naar binnen gegaan, toch met enige tegenzin omdat hij liever een éénstopper wilde proberen. Hij komt voor Norris weer terug de baan op.

Lap 33: Huidige stand constructeurskampioenschap

Als de race op deze manier zou eindigen, behaalt Mercedes de tweede plek in het kampioenschap. Het verschil met Ferrari is op dit moment 5 punten.

Lap 30: Lance Stroll snelste ronde in Abu Dhabi

Op dit moment heeft Lance Stroll de snelste ronde gereden op de harde band. Hij rijdt op P10.

Lap 27: Hamilton snelste auto in Abu Dhabi

Lewis Hamilton heeft meerdere malen te horen gekregen van zijn teambaas Toto Wolff dat hij momenteel de snelste auto heeft. Echter is dit niet helemaal waar omdat Norris snellere tijden rijdt.  

Lap 25: Huidige klassificatie in Abu Dhabi

Dit is de huidige klassificiatie op het moment. Verstappen nog altijd aan de leiding. 

Lap 23: Sainz als laatste gewisseld in Abu Dhabi

Sainz is als laatste gewisseld van banden en zakt terug naar P16. Hij rijdt ook op de harde band waardoor hij een twee-stopper zal gaan doen. 

Lap 20: Yuki Tsunoda leidt de Grand Prix van Abu Dhabi

Op dit moment rijdt Yuki Tsunoda aan de leiding. Dit is nog maar één keer eerder gebeurt in de geschiedenis. Wel moet er nog rekening mee gehouden worden dat hij nog niet is gewisseld van banden. 

Lap 19: Geen snelheid Williams op Yas Marina Circuit

Helaas voor de beide Williams-coureurs lijkt er geen snelheid te zitten in hun auto. Ze rijden momenteel op P19 en P20. 

Lap 16: Verstappen naar binnen in Abu Dhabi

Verstappen is inmiddels binnen geweest en wisselt naar de harde band. Het leek een langzamere stop als normaal en is teruggezakt naar P7. 

Lap 15: Dramatische stop voor Norris, verliest plek

Norris heeft inmiddels zijn banden verwisselt en is een plek verloren aan Russell die ook in de pitstraat was. Hij is teruggezakt naar P14.

Lap 14: Piastri op een twee-stopper in Abu Dhabi

Piastri is één van de eerste die gaat wisselen van banden. Ook Hulkenberg en Zhou komen naar binnen en wisselen naar de harde band. Ze vallen ver terug naar achteren

Lap 13: Pérez bezig aan opmars in Abu Dhabi

Sergio Pérez moest vanaf P9 starten en is bezig met zijn opmars. Hij is voorbij aan Gasly en rijdt momenteel op P8. In de tussentijd gaat Alonso naar binnden en wisselt naar de harde band. 

Lap 12: Mogelijke bandenstrategieen op het Yas Marina Circuit

Er zijn deze race verschillende opties als het gaat om de banden. 

Lap 10: Norris in DRS van Leclerc in Abu Dhabi

Norris zit dicht in de DRS van Leclerc en het lijkt een kwestie van tijd dat hij de Ferrari kan inhalen. Momenteel zit Ferrari nog verwikkeld in de strijd met Mercedes voor P2 in het kampioenschap. 

Lap 8: Aanval Russell op Piastri op Yas Marina Circuit

George Russell en Oscar Piastri zijn met elkaar aan het vechten voor P4. Ze rijden dicht op elkaar waardoor ze meerdere malen van posities wisselen in een korte tijd. 

Lap 5: Spectaculaire eerste ronden in Abu Dhabi

De eerste vijf ronden zitten erop in Abu Dhabi en er hebben een aantal verschuivingen plaats gevonden in het veld. Zo heeft Alex Albon een slechte start gehad en ligt momenteel op P18. Sainz rijdt inmiddels op P13 en maakt dus snel plekken goed.

Lichten zijn uit in Abu Dhabi

Inmiddels zijn de lichten uit in Abu Dhabi en is iedereen van start! Na een goede start van Leclerc, weet Verstappen toch als eerste de bocht in te gaan. Norris heeft ook een goede start en ligt inmiddels op P4. 

Welkom!

Welkom in het liveblog van Grand Prix Radio! We houden u de komende tijd op de hoogte! Met de laatste race van het seizoen zijn er nog verschillende punten te verdelen en ook verschillende plekken in het klassement. 

door Shakyra van den Heuvel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden