Meest schokkende F1-transfers deze eeuw

1920x1080-Renault-Hülkenbrg-Abiteboul-Stoll-Ricciardo-2019

De overstap van Lewis Hamilton naar Ferrari in 2025 is misschien wel de meest controversiële in de geschiedenis van de Formule 1. Bij de volgende overstappen hadden veel mensen destijds ook hun vraagtekens.

Fernando Alonso naar McLaren

Al in december 2005 maakte Fernando Alonso bekend om in 2007 over te stappen naar McLaren. Een schok voor de Formule 1, dat de kersverse wereldkampioen naar de grootste concurrent van Renault in 2005 zag vertrekken. Hij had immers twee wereldtitels gewonnen bij Renault, dus waarom McLaren? Achteraf nog steeds een goede vraag. De eerste keer dat de Spanjaard bij het Engelse team reed was dramatisch. Alonso had moeite met rookie Lewis Hamilton en de Engelse structuur binnen het team. Een periode vol met ruzies, achterdocht en zoals hij zelf zegt vriendjespolitiek. Dit resulteerde in het vroegtijdige vertrek van Alonso bij McLaren. Hiermee kwam een einde aan een samenwerking die veelbelovend leek, maar helaas niet goed afliep. De tweede periode bij McLaren had trouwens ook hier kunnen staan. In zijn volgende periode van vier jaar behaalt Nando welgeteld nul podiums voor McLaren.

Lewis Hamilton naar Mercedes

In 2012 vroeg Top Gear-presentator Jeremy Clarkson aan Lewis Hamilton of de overstap van McLaren naar Mercedes, niet voelt alsof je van Manchester United naar West Ham United gaat. Net als West Ham United nu boven Manchester United staat, is Mercedes de afgelopen jaren McLaren de baas. Wat kan je nog zeggen over de tijd van de Engelsman bij Mercedes. Lewis Hamilton won in zijn tijd bij Mercedes 81 races en zes wereldtitels, geen slechte cijfers voor een coureur die naar 'West Ham' ging. 

Sebastian Vettel naar Ferrari

Na een voor hem dramatisch 2014, waarin hij werd verslagen door Daniel Ricciardo die zijn eerste seizoen voor Red Bull reed, was het tijd voor iets anders. Fernando Alonso was een paar jaar voor hem steeds net geen wereldkampioen geworden, maar wie weet kan Sebastian Vettel het wel. Anno 2024 weten we dat ook Sebastian Vettel kraakte onder de druk bij Ferarri. Een periode waarin Vettel regelmatig overwinningen behaalde en in 2017 en 2018 zelfs dichtbij de titel was, wordt overschaduwd door persoonlijke fouten. Op cruciale momenten liet Vettel het liggen, waar zijn rivaal van Mercedes Lewis Hamilton vaak van profiteerde. De droom van Sebastian Vettel om wereldkampioen bij Ferrari te worden mislukte, in 2021 stapte de Duitser over naar Aston Martin.

Max Verstappen naar Red Bull

Na tegenvallende resultaten van Danill Kvyat in de eerste paar races in het seizoen 2016, besloot Helmut Marko om een achttienjarige Toro Rosso-coureur door te schrijven. Ene Max Verstappen staat op 15 mei 2016 aan de start van de Grand Prix van Spanje, de rest is geschiedenis. Na zijn overwinning in Barcelona kende de jonge Verstappen een lastige periode in zijn carrière. Na een leerzaam 2017, werd hij elk seizoen steeds constanter en volwassener. In 2021 werd hij voor het eerst wereldkampioen na een legendarische strijd om de titel met Lewis Hamilton. De twee jaar erna verbreekt Verstappen record na record. Max lijkt het de komende seizoenen niet rustiger aan te gaan doen.

Daniel Ricciardo naar Renault

In dezelfde periode dat Verstappen zich van tweede coureur naar eerste coureur reed, koos Daniel Ricciardo ervoor om naar Renault te gaan. In die tijd leverde het toenmalige Renault motoren aan Red Bull. De relatie tussen Red Bull en Renault was aan het einde van de samenwerking erg slecht, dus de move van Ricciardo naar het Franse team werd niet op prijs gesteld door Red Bull. Toch zullen Helmut Marko en Christian Horner in hun vuistje hebben gelachen na de overstap in 2019. Ricciardo behaalde nul overwinningen bij Renault en reed in het seizoen van 2021 al weer voor McLaren.

 

Lees ook: Officieel: Suzuka tot en met 2029 op kalender

Lees ook: Olav Mol over overstap Hamilton: "Verstandig besluit"

Lees ook: Officieel: Hamilton maakt overstap naar Ferrari

 

 

 

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden