MotoGP Americas: Marquez klasse apart in Texas

190413_AME_Marquez

Geen twijfel mogelijk: Marc Marquez is hard op weg naar zijn zevende opeenvolgende overwinning op het Circuit of the Americas. De Spanjaard was op de tweede dag in Austin een klasse apart. Valentino Rossi voert, op 0.273 van Marquez, de rest van het veld aan.

De coureurs hadden ze zaterdagochtend noodgedwongen vrijaf. Door zware regenbuien en onweer moesten de FP3-sessies in alle klassen worden afgelast. Voor de kwalificaties was het weer droog. Geen derde vrije training betekende dat de tijden van de eerste dag niet verbeterd konden worden. Dat hield in dat onder anderen Andrea Dovizioso zich via Q1 naar de finale kwalificatie moest zien te vechten.

Daarin slaagde de Ducati-coureur niet. Met de dertiende plaats op de grid maakte Dovizioso zijn slechtste kwalificatie sinds Jerez 2017 door. De Italiaan had ook op de eerste dag al grote problemen met het hobbelige Circuit of the Americas.

Jorge Lorenzo bereikte Q2 wel, maar zag zijn kwalificatie verstoord door een kapotte ketting. Opvallend, omdat Marquez in Argentinië met hetzelfde euvel te kampen had terwijl zulke technische onvolkomenheden voor Honda zeldzaam zijn. Lorenzo begint de race vanaf de elfde plaats.

https://twitter.com/MotoGP/status/1117151504253714438

Doordat de ochtend letterlijk in het water viel, was het een rare dag voor de rijders. “De hele ochtend wachten op niks”, zei Valentino Rossi. “Daardoor heb je geen ritme en alleen in FP4 even de tijd om te kijken wat je nog kunt doen aan de afstellingen voor de kwalificatie. Ik ben wel blij dat het gisteren al zo goed ging, waardoor we toch een kleine voorsprong hadden opgebouwd. Mijn snelheid in de kwalificatie was prima en ik ben dan ook erg blij met de tweede plaats. De kwalificatie is meestal niet mijn beste kant. De bandenkeuze voor de race is nog een open vraag.”

Rossi is een racebeest en meestal op zondag pas goed bij de les, dus met een start vanaf de tweede plaats zou hij het Marquez nog wel eens heel lastig kunnen maken. Dat geldt overigens ook voor Cal Crutchlow, die vanaf de derde plaats begint. Marquez is zich daarvan bewust en waarschuwde dat zijn zevende zege niet bij voorbaat al in de knip is.

“Ik heb nog niet de beste setup voor de race”, bekende hij. “Voor de kwalificatie was het goed, maar het ging weer niet vanzelf. Het is droog, maar er staat een harde wind en met de hobbels in de baan was ik de machine een paar keer bijna kwijt. Laten we hopen dat het morgen gewoon goed weer is, zodat we er een mooie wedstrijd van kunnen maken.”

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen