Motoren F1 vanaf 2022 bevroren, sprintraces onzeker

M239480

De motorontwikkeling in de Formule 1 zal vanaf 2022 bevroren worden. Zo is gebleken uit de vergadering waar de FIA en alle Formule 1-teams bij aanwezig waren. Ook werd er gesproken over het houden van sprintraces, de lege plaats op de kalender en het verder reduceren van de kosten die Formule 1-teams op dit moment maken. 

Er is nog geen enkele meter gereden in 2021, maar toch heeft de FIA al een aantal belangrijke knopen doorgehakt met betrekking tot de komende jaren van de koningsklasse van de Formule 1. Misschien wel het belangrijkste punt op de agenda was het bevriezen van de motorontwikkeling vanaf 2022. Met deze maatregel is unaniem ingestemd door alle F1-teams en dat komt vooral voor Red Bull Racing erg goed uit. Het team uit Milton Keynes kan op die manier met de huidige motor de komende jaren door. Deze beslissing veegt daarom ook heel wat problemen van tafel.

Verder werd er gesproken over de zogeheten 'balance of performance'. Met deze maatregel zou het mogelijk worden dat kleinere teams tijdens het 'bevroren tijdperk' alsnog terrein kunnen winnen. Toto Wolff stemde hiermee logischerwijs niet in. De gesprekken over dit agendapunt gaan dus nog vervolgd worden.

2020-Abu-Dhabi-Grand-Prix-Sunday-700x467
07 RAIKKONEN Kimi (fin), Alfa Romeo Racing ORLEN C39, action during the Formula 1 Etihad Airways Abu Dhabi Grand Prix 2020, from December 11 to 13, 2020 on the Yas Marina Circuit, in Abu Dhabi - Photo Antonin Vincent / DPPI

Sprint-races op zaterdagen

Eerder lieten bronnen doorschemeren dat de Formule 1 erover nadenkt om komend seizoen het kwalificatieformat anders vorm te geven. Dit zal gaan inhouden dat er tijdens drie race-weekenden geen normale kwalificatie zal plaatsvinden, maar een sprintrace. Er zal dan op vrijdagmiddag (waarschijnlijk in plaats van VT2) gekwalificeerd worden, op zaterdag ge(sprint)racet, en op zondag zal de hoofdrace plaatsvinden.

Waarschijnlijk zal de startopstelling van de op zondag gehouden race er dan anders uitzien dan die van de zaterdag, net zoals dat op dit moment in de Formule 2 het geval is. Over dit hele concept zijn nog geen definitieve beslissingen genomen, wel zijn de teams op de hoogte gebracht en gaat het idee nu verder uitgewerkt worden. Mocht het idee er wel doorkomen zullen we sprintraces gaan zien in Canada, Italië en Brazilië.

Lees ook: Formule 1 stemt over nieuw plan voor introductie sprintraces

Lees ook: Haas kan motor pas vlak voor wintertest installeren

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden