Nyck de Vries door vastgoedmiljonair voor de rechter gedaagd

door Coert Gillissen
Nick de Vries Italie Williams

Nyck de Vries, die dit seizoen voor Alpha Tauri zal uitkomen, is door vastgoedmiljonair Jeroen Schothorst voor de rechter gesleept. Volgens Schothorst houdt De Vries stelselmatig informatie achter en schendt hij daarmee de afspraken die de twee in 2018 hebben gemaakt bij het afsluiten van een leningsovereenkomst. 

Dit meldt het Financieel Dagblad. Schothorst eist via een kort geding dat De Vries openheid van zaken geeft. Als dat uitblijft, volgen er dwangsommen. De betreffende leningsovereenkomst stamt uit 2018.

Formule 2-zitje

De lening werd gebruikt om een Formule 2-zitje bij Prema te bekostigen. Dat stoeltje kostte een half miljoen euro, wat deels door hemzelf werd neergelegd. Ook Jumbo sponsorde hem, maar er bleef een restant over van €250.000. De tweeëneenhalf ton werd vervolgens voorgeschoten door Investrand, een investeringsbedrijf van Schothorst. Mocht De Vries F1-coureur worden, kreeg Schothorst het recht op 50% van zijn inkomsten als F1-coureur. De lening zou echter worden kwijtgescholden als De Vries in 2022 nog geen F1-coureur zou zijn.

Het lukte De Vries niet om direct na de F2 in de Formule 1 te komen. Hij werd echter wel reserve-coureur bij Mercedes, waardoor hij in 2022 tijdens de Italiaanse Grand Prix zijn debuut in de F1 kon maken.

Daarover is nu onder andere het meningsverschil tussen beide partijen. Volgens Schothorst is vanwege zijn aanstelling als reserve F1-coureur de overeenkomst niet beëindigd, waarop hij aanspraak zou maken op de helft van het salaris van De Vries komend seizoen. De Vries zou bovendien, tijdens de loop van de lening, niet alle informatie over zijn verdiensten en aangegane contracten hebben gedeeld.

Nyck de Vries italie formule 1

Reactie De Vries

Nyck de Vries ontkent de aantijgingen van Schothorst. Volgens hem heeft hij altijd alle benodigde informatie overgedragen. Volgens zijn advocaat, Jeroen Bedaux, speelt er een andere motivatie: "Uit alles blijkt dat Investrand niet kan verkroppen dat De Vries in seizoen 2023 F1-coureur wordt, en niet in het laatste jaar van de overeenkomst." Daarnaast bedankte De Vries het aanbod van Schothorst om diens Formule 1-manager te worden. Ook dat is volgens de advocaat de reden van het kort geding. De rechtbank in Amsterdam doet ik februari uitspraak.

Lees ook: Releasedatum nieuwe seizoen Drive to Survive bekendgemaakt

Lees ook: Otmar Szafnauer onder indruk van prestaties Jack Doohan

Lees ook: Definitief geen vervanger voor Chinese Grand Prix

door Coert Gillissen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden