Nyck de Vries verliest rechtszaak

door Tim Koenders
Nyck de Vries Pierre Hamelin

Nyck de Vries zal tonnen terug moeten betalen na een verloren rechtszaak. Daarnaast moet de Nederlander ook de helft van zijn inkomsten uit de Formule 1 inleveren.

Vlak voor wat Nyck de Vries zijn eerste seizoen in de Formule 1 had moeten worden kwam het nieuws naar buiten dat investeerder Jeroen Schothorst een rechtszaak aanspande tegen Nyck de Vries. In 2018 leende de ondernemer 250.000 euro aan De Vries om zijn carrière in de Formule 2 voort te zetten. De Vries moest drie procent rente over het bedrag betalen en de helft van zijn inkomsten uit mogelijke Formule 1-activiteiten inleveren. Als de coureur in 2022 nog geen Formule 1-coureur was zou de lening worden kwijtgescholden.

Nick de Vries Italie Williams

Debuut Nyck de Vries in de Formule 1

In 2022 was De Vries testcoureur bij het team van Mercedes. Tijdens het weekend in Monza was Williams-coureur Alexander Albon ziek. Het team moest op zoek naar een vervanger en kwam uit bij Nyck de Vries. Tijdens de Grand Prix van Italië in 2022 maakte de Nederlander zijn officiële debuut in de koningsklasse van de autosport. De Vries behaalde punten en stelde mede hierdoor een stoeltje veilig voor 2023.

De Vries vond dat hij in 2022 slechts testcoureur was bij Mercedes. Schothorst vond dat niet door de gereden Grand Prix in Italië en het contract dat hij tekende bij AlphaTauri mede door dat resultaat. De rechtbank heeft Schothorst en zijn investeringsmaatschappij Investrand in het gelijk gesteld. Hierdoor moet De Vries de lening van 250.000 euro terugbetalen inclusief de rente. Daarnaast moet hij ook de helft van zijn inkomsten uit de Formule 1 afdragen.

Reactie van Schothorst

Schothorst is tevreden met de uitspraak van de rechter. “We hebben Nyck op een cruciaal moment in zijn carrière ondersteund. Ik ben blij dat we door de rechter in het gelijk gesteld zijn. Al vind ik het natuurlijk jammer dat er een procedure voor nodig was. Ik had dit liever in goed overleg opgelost.” Nyck de Vries overweegt in hoger beroep te gaan.

Lees ook: Red Bull steunt Nederlandse Emely de Heus in F1 Academy

Lees ook: Toto Wolff over Russell: Geen voorkeursbehandeling in 2024

Lees ook: Toto Wolff over vertrek Lewis Hamilton: ''Timing is verrassend''

door Tim Koenders

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden