Verklaringen F1-organisatie en coureursvakbond: Veiligheid gegarandeerd

door Jacobine van den Berg
10-saturday-monza

Na een urenlang overleg gaat het Grand Prix-weekend in Saoedi-Arabië ondanks de dreigende situatie gewoon door. De Formule 1-organisatie en de coureursvakbond GPDA komen met een officiële verklaring waarin helder wordt gemaakt dat de veiligheid in Jeddah gegarandeerd kan worden.

Urenlang werd er vannacht overlegd, of het Formule 1-weekend in Saoedi-Arabië wel door moest gaan na een raketaanval op het oliedepot van Aramco op enkele kilometers van het Jeddah Corniche Circuit. Aramco is één van F1's grootste sponsoren en tevens de titelsponsor van Aston Martin. Bij een aantal coureurs was er sprake van veel twijfel, maar diep in de nacht ging het licht alsnog op groen.

Eerder op de avond had de Saoedi Motorsport organisatie een statement afgegeven dat er volgens de Saoedische autoriteiten gewoon veilig geracet kan worden dit weekend. Uiteindelijk bleek een aantal coureurs het er dus duidelijk niet mee eens. 

Lange bespreking

Uiteindelijk zaten de twintig coureurs zo'n drie uur tot diep in de nacht samen in een ruimte om de toestanden te bespreken. Teambazen kwamen binnen en verlieten de ruimte weer. Sportief directeur Ross Brawn en F1-ceo Stefano Domenicali woonden ook het gesprek bij.

Volgens enkele media riep McLaren-teambaas Zak Brown bij het verlaten van de paddock: "We gaan gewoon racen”. Christian Horner van Red Bull vertelde hetzelfde.

Kritiek

De keuze van de FIA en de F1-organisatie in Jeddah zorgde voor veel kritiek. De organisatie zou gezwicht zijn voor de financiële redenen om het weekend door te laten gaan en daardoor de veiligheid niet serieus genoeg nemen. De keuze voor het voortzetten van het raceweekend is ook zeer verrassend te noemen aangezien de Russiche Grand Prix direct kan de kalender is gehaald na de Russische invasie in Oekraïne.

SI202203250540_hires_jpeg_24bit_rgb

Verklaring

Om te bevestigen dat de Formule 1 de situatie nauwlettend in de gaten houdt en wel bezig is met de veiligheid van alle betrokkenen bij de F1 komen ze op hun website en sociale media kanalen met een verklaring.

Die verklaring luidt: “Formule 1 en de FIA kunnen bevestigen dat na discussie met alle teams en coureurs de FIA Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië van 2022 doorgaat volgens plan. Na het incident in Jeddah op vrijdag is er een uitgebreide discussie geweest tussen alle deelnemers, de regering van Saoedi-Arabië en veiligheidsorganisaties die een gedetailleerde bevestiging hebben gegeven dat het evenement veilig is.” 

Open en helder dialoog

De partijen zijn daarnaast overeengekomen om de dialoog helder en open te houden tijdens het evenement voor mogelijke veranderingen in de situatie. Ze houden de dialoog ook open om te discussiëren over de toekomst. Dat wil naar alle waarschijnlijkheid zeggen dat er rekening gehouden moet worden met mogelijke herhaling van deze situatie als de F1 de contracten met Saoedi-Arabië in de komende jaren aan blijft houden.

SI202203250439_hires_jpeg_24bit_rgb

GDPA

De Grand Prix Drivers’ Association (GPDA), de coureursvakbond, heeft ook een verklaring naar buiten gebracht over de gang van zaken in Saoedi-Arabië. George Russell is namens de coureurs de voorzitter van de vakbond. Zij laten daarin weten dat het een ‘stressvolle dag’ was voor de coureurs, maar dat ze na gesprekken met de F1-top en Saoedische regeringsministers hebben besloten om dit weekend toch te racen.

'Stressvolle dag'

“Gisteren was een lastige dag voor de Formule 1 en een stressvolle dag voor ons coureurs”, laat de GPDA in een verklaring weten. “Wellicht is het moeilijk om te begrijpen dat, als je nooit in een Formule 1-auto op een snel en uitdagend circuit als Jeddah hebt gereden, het als coureur lastig is om volledig geconcentreerd te blijven en menselijke zorgen te ontnemen terwijl je de rookwolken van het incident ziet. Daarom zijn we lange discussies aangegaan met onszelf, met onze teamleiders en met de ervaren mensen die onze sport runnen. Er werd een grote verscheidenheid aan meningen gedeeld en gedebatteerd. Er werd niet alleen geluisterd naar de afgevaardigden van de Formule 1, maar ook naar de ministers van de Saoedische regering die uitlegden hoe de veiligheidsmaatregelen tot het maximum werden verhoogd. Daarom hebben we besloten om vandaag en morgen te racen. We hopen daarom dat de Grand Prix van Saoedi-Arabië in 2022 herinnerd zal worden als een goede race in plaats van voor het incident dat gisteren plaatsvond."

Zaterdagmiddag vindt dus gewoon de derde vrije training plaats die gevolgd wordt met de kwalificatie.

Lees ook: Leclerc snelste en raakt de muur, Verstappen op 2 tijdens VT2 Saoedi-Arabië

Lees ook: Max Verstappen: Lando is verkeerd neergezet in Netflix-serie

Lees ook: Toto Wolff: Snelheidsproblemen nog niet opgelost

 

door Jacobine van den Berg

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen