Olav Mol blikt vooruit: 'Williams bungelt mogelijk achteraan'

1920x1080-Sergey-Sirotkin-Williams-Test-Barcelona-2018

In de aanloop naar de eerste Grand Prix van het seizoen blikt Olav Mol aan de hand van twee teams iedere dag vooruit naar het komende Formule 1-jaar. Eerder keek hij al naar SauberMcLaren, Haas en Toro Rosso. Vandaag neemt Olav het aanstaande seizoen van Renault en Williams onder de loep.

Renault

Het team van Renault heeft een grote stap moeten maken. Ze wisten daar toen ze een aantal jaar geleden Lotus kochten, dat ze op alle vlakken achterliepen. Ze moesten vanaf nul beginnen en hebben een hele hoop nieuwe mensen aan moeten nemen. Renault wist ook dat er aan de chassis-kant veel te winnen viel, want ze zagen dat Red Bull succesvol was met dezelfde krachtbron.

Het klinkt misschien gek, maar het fabrieksteam van Renault moet meedoen om minimaal de vierde plaats in het kampioenschap. Daar werken ze naar toe, maar nog steeds moeten ze een grote stap zien te maken.

En dan heb ik het niet alleen over de auto, maar ook over de rijders. Nico Hülkenberg kwam als mega groot talent de Formule 1 binnen. Hij had alles gewonnen wat er maar te winnen viel. Maar nu staat hij wat dat betreft al veel te lang droog. Overigens kan je dat niet wijten aan de keuzes van Nico. Hij is bij Williams destijds aan de kant geflikkerd, omdat Pastor Maldonado een gigantische zak met geld meenam. Hij zit bij Renault op zijn plek.

1920x1080-Carlos-Sainz-jr-Renault-Test-Barcelona-2018-700x394
(c) Renault Sport

Van Carlos Sainz weten we dat hij met heel veel moeite, heel hard kan rijden. Ik blijf er echter wel van overtuigd dat het natuurtalent van Sainz minder is dan dat van Hülkenberg. Het was voor mij al erg knap dat hij met heel veel kunst- en vliegwerk in zijn Toro Rosso-tijd bij kon blijven bij Max.

Hülkenberg zal er zo snel mogelijk voor moeten zorgen dat hij voor het eerst in zijn carrière op het podium komt. Sainz moet laten zien dat hij voor het eerst duidelijk de nummer één binnen het team wordt. Als hij achteraan blijft bungelen zal dat niet goed zijn voor zijn toekomst.

Wat de pikorde betreft verwacht ik dat Sainz en Hülkenberg voor heel veel zesde plaatsen gaan knokken. Doen ze het beter dan dat, dan hebben ze het echt fantastisch gedaan.

Williams

Wat we bij het team van Williams soms vergeten is dat zij nog steeds een echt privé-team zijn. Daardoor blijf je altijd - ondanks de komst van mensen als Paddy Lowe - je beperkingen houden.

Mijn diepe gevoel zegt dat bij Williams een echte sterontwerper mist. Het team is traditioneel gezien altijd erg conservatief. Dat zie je in de wedstrijden ook terug. Er wordt daar veel te weinig gewerkt met het feit dat je twee auto's, twee coureurs en twee kanten binnen de garage hebt. Als je die twee allebei hetzelfde laat doen, dan weet je ook dat je ongeveer op dezelfde posities gaat finishen.

Lance Stroll poogt op het feit dat hij een keer een podium heeft gehaald. Dat lukte hem alleen door die knotsgekke race in Baku. Ik zie dat de komende twee, drie jaar niet meer gebeuren. En als het wel gebeurt dan hebben we waarschijnlijk weer een knotsgekke wedstrijd gezien. Hij zit alleen maar in de Formule 1 omdat hij ontzettend veel geld meebrengt en ontzettend hard gewerkt heeft. Maar het is en blijft een paydriver. Op het moment dat vader Stroll zijn portemonnee dicht doet is er geen enkel team dat denkt: 'Hee, we moeten Lance hebben.'

FW41-700x467
FW41 (c) Williams Martini Racing

Helaas geldt dat ook voor zijn teamgenoot. Er is een aloude Formule 1-wet: als ze jou niet bellen, dan heb je bij dat team eigenlijk niets te zoeken. En daar hoort Sergey Sirotkin dus ook bij. Ondanks het feit dat hij een leeuwenhart heeft. Als 'ie kansen ziet dan gaat hij ervoor. Het is een echte daredevil. Ik heb hem in de GP2 mooie dingen zien doen, maar dat was sporadisch en GP2 is natuurlijk andere koek dan Formule 1. In die klasse maakt het niet uit als je veel fouten maakt en daardoor punten misloopt. In de Formule 1 kost het mislopen van punten gewoon geld en neemt de druk om te scoren veel sneller toe.

Ik heb een duiveltje in m'n hoofd, dat zegt - en ik hoop dat ik ongelijk heb - dat het zomaar zou kunnen zijn dat Williams de plaats van Sauber overneemt. Ik hoop het niet, want ik gun het ze niet, maar het zou me niks verbazen als Williams dit seizoen achteraan bungelt.

Als dat niet zo is dan is het middenveld ineens alles vanaf plaats zes geworden en krijgen we een tombola. Dan verschilt het per circuit welk team laatste is op de grid en krijgen we een geweldige strijd achter de topteams te zien.

Geld verdienen met je Formule 1-kennis? Doe mee met het Formula 1 Fantasy jaarspel en win tot 5000 euro aan prijzen! Schrijf je hier in en stel je eigen team samen.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen