Olav Mol in F1 aan Tafel: Drie vrije trainingen niet meer nodig

door Tim Koenders
Ferrari vrijdag Baku 2023

Drie vrije trainingen zijn in de Formule 1 tegenwoordig niet meer nodig voor een goede voorbereiding op een Grand Prix. Dat liet Formule 1-commentator bij Grand Prix Radio Olav Mol weten in F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio.

Eerder bestond een Formule 1 weekend uit drie vrije trainingen, een kwalificatie en een race. Twee vrije trainingen van negentig minuten op vrijdag, één vrije training en een kwalificatie op zaterdag en de race op zondag. Een aantal jaar geleden werden de vrije trainingen op vrijdag ingekort, in plaats van negentig minuten duren de trainingen tegenwoordig zestig minuten. Om Formule 1 weekenden aantrekkelijker te maken voor de fans experimenteert de Formule 1 al een aantal jaar met sprintweekenden. Tijdens het weekend in Azerbeidzjan hadden de teams slechts één vrije training van zestig minuten. Hierdoor konden teams zich niet perfect voorbereiden op de sessies die volgden.

Max Verstappen in de sprintrace Imola 2022

Simulaties

Het nieuwe format kwam ook ter sprake in F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio. “Het oude format van het sprintweekend vond ik sowieso niet goed. Nu staat de zaterdag in ieder geval op zich. Uiteindelijk hebben de teams dit zichzelf aangedaan.” Dat zei Formule 1-commentator bij Grand Prix Radio Olav Mol. “Teams zijn zo goed met de simulaties. Bij een vrije training van een uur staan veel coureurs het eerste deel gewoon binnen. Met de huidige simulaties denk ik ook dat drie vrije trainingen echt niet meer nodig zijn.”

Lees ook: F1 aan Tafel: Max heeft de macht bij Red Bull

Lees ook: Mercedes verlaat teleurgesteld Bakoe

Lees ook: Carlos Sainz: Hele weekend geen vertrouwen

door Tim Koenders

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden