Olav Mol na Spanje: Behoorlijke tik voor Ferrari

Verstappen Spanje_Header

Olav Mol, commentator van Grand Prix Radio, blikt terug op de Grand Prix van Spanje. Hij vertelt onder andere over de boordradio van Lewis Hamilton, de DRS van Verstappen en de klap die Ferrari moet verwerken. 

Max Verstappen won de Grand Prix van Spanje. De Nederlander wist, mede door een uitval van Charles Leclerc, de koppositie in het wereldkampioenschap over te nemen. Tijdens de start nestelde Verstappen zich op de tweede plek, daarachter waren het Lewis Hamilton en Kevin Magnussen die in gevecht kwamen. De twee raakten elkaar en Hamilton bleef achter met een lekke band.

Hamilton lag na zijn vroege pitstop achteraan en had een moeizame race in het vooruitzicht. Hamilton kwam met een pijnlijke boordradio. "Ik denk dat we beter deze motor kunnen besparen", daarmee doelt Hamilton dat het team beter de auto uit de race kan halen. Olav Mol had de radio niet verwacht. "Schokkend, het leek erop alsof hij de handdoek in de ring wou gooien. De realiteit is wel dat Hamilton niet meer de auto heeft waarmee hij van achteren naar het podium rijdt." Mol snapt daarentegen het tactische voordeel wat Hamilton zag. "Het voordeel als je een motor uitspaart is dat je een race later de motorstand hoger kan zetten", aldus Mol. Uiteindelijk liet het team Hamilton doorrijden en wist de Brit een vijfde plek te behalen. 

Russell Verstappen
Foto: Pirelli

Spin van Verstappen en Sainz

In de zevende en negende ronde waren het Sainz en Verstappen die beiden in bocht vier in het grind belandden. Later bleek uit een boordradio dat er een sterke wind stond in die bocht. Mol zag een groot verschil tussen Sainz en Verstappen. Sainz verloor volledig zijn bolide terwijl Verstappen zijn auto nog recht wist te houden. "Uiteindelijk heeft Verstappen alleen maar een mega drift meegemaakt. Dat is toch een verschil in hoe iemand ergens mee omgaat. Ik was iets te hard in mijn oordeel toen ik Sainz zag want ik dacht dat het alleen maar een fout was. Toen het daarna Verstappen op identieke wijze ook gebeurde, en de boordradio er ook nog overheen kwam, blijkt het toch dat die auto's daar (de wind, red.) gevoelig voor zijn", vertelt Mol. De coureurs rijden in een soort windzak en als de druk daar wegvalt dan kan de auto gaan slingeren.

De klap voor Ferrari

Verstappen en Pérez kwamen respectievelijk als eerste en tweede over de streep. Daardoor staat Verstappen eerste in het wereldkampioenschap en leidt Red Bull het constructeurskampioenschap. Volgens Mol kan dat hard aankomen bij Ferrari. "Dit is een behoorlijke tik bij Ferrari. Als ik eerlijk ben, en we hebben al met meerdere mensen geroepen dat Ferrari al in de hosanna is, maar ze moeten toch echt even wakker blijven." Volgens Mol is en blijft het Ferrari en gebeuren deze dingen vaker bij het team. "Dit wordt weer een kampioenschap, als je de nul-scores teveel op laat lopen dan is dat pijnlijk", vertelt Mol. Aan de andere kant ziet hij een sterk Red Bull. "Verstappen wint drie wedstrijden achter elkaar en ze zitten wat dat betreft er echt bovenop."

Al langere tijd roept het team van Ferrari dat de updates bij Red Bull niet zoveel meer kunnen blijven komen door de budget cap. Volgens Mol zal dat wel meevallen ten opzichte van Ferrari. "Als je ziet hoeveel ze aan schade kwijt waren door de auto's van Sainz, dan denk ik dat updates goedkoper zijn. Ze kwamen hier met een vrij grote update die ze vrij moest maken van Red Bull maar dan komt 'To finish first, first you have to finish' om de hoek kijken." Door de uitvalbeurt is het puntenverschil tussen Leclerc en Verstappen gedaald naar zes en volgens Mol is dat alleen maar spannend en mooi. 

Binotto_Spanje
Foto: Scuderia Ferrari Press Office

DRS

Tijdens de race ervaarde Verstapppen problemen met zijn DRS. De Nederlander kon zijn achtervleugel niet openen en zat daardoor lang vast achter George Russell. Opvallend was dat ook Hamilton problemen had met zijn DRS dit weekend. Volgens Mol ligt dat niet aan een algemeen probleem. "De DRS is allemaal eigen onderdelen. Ik vind het vrij bijzonder dat het gebeurde. Het is niet het meest doorontwikkelde systeem op de auto", vertelt Mol. Tijdens de race werd er aan Verstappen vertelt dat hij pas de DRS open mocht zetten nadat hij van de kerbs was gereden. Mol meent dat het door die opmerking wellicht een connectieprobleem was. 

Lees ook: Pierre Gasly over teleurstellend resultaat: Alles geprobeerd

Lees ook: Fernando Alonso: Dit is motorsport!

Lees ook: Yuki Tsunoda over P10: Zware race

 

 

 

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden