Olav Mol over de Grand Prix van Australië

Header liveblog 1 Bahrein

Olav Mol blikt voor Grand Prix Radio terug op de derde race van het 2022 seizoen. Hij heeft de Grand Prix van Australië ervaren als een minder groot spektakel dan voorafgaand was gedacht. Hij stelt onder andere dat de mensen die het circuit verbouwd hebben waarschijnlijk niet heel blij zijn met het verloop en dat de aanpassingen niet goed genoeg uit de verf zijn gekomen.

De organisatie van de Grand Prix had er op gehoopt dat het een spektakel zou worden door de aanpassingen die zouden moeten zorgen voor meer inhaalacties. Mol denkt dat het door het weghalen van een DRS-zone het er minder van kwam. "Zonder DRS zou er zeker niet heel veel ingehaald kunnen zijn, maar het was wel beter dan de laatste jaren." 

De Grand Prix Radio-commentator denkt ook dat het op deze baan niet uitmaakt hoe goed je hem van tevoren prepareert, er zijn altijd blaadjes en er is altijd viezigheid. "De race heeft niet geleverd waar ze van tevoren op hadden gehoopt."

Sergio Perez Red Bull Melbourne

Red Bull mist rondetijd

Gevraagd naar de situatie van Red Bull Racing na weer een uitvalbeurt van Max Verstappen zegt Mol dat Red Bull niet snelheid mist zoals wel veel wordt gezegd: "Ik ben van mening dat ze rondetijd missen, de snelheid hebben ze wel maar ze kunnen het niet vertalen in rondetijd."

Red Bull lijkt op sommige punten sneller dan de Ferrari maar het Italiaanse team lijkt weer meer grip te hebben op andere punten en hebben hun bandenmanagement beter voor elkaar volgens de F1-commentator. "Daar heeft Verstappen dan weer problemen mee en als je dan door een technisch onderdeel uitvalt is dat lastig."  

Mol vervolgt: "Max was ook heel slim, in plaats van te roepen 'ik ruik benzine' weet je zeker dat je de FIA achter je aan krijgt want dan moet je kunnen bewijzen dat het niet onveilig gebouwd is of hoe het voorkomen had kunnen worden. Als je dan zegt dat je vloeistof ruikt en er is een brandje, dan weet je het natuurlijk wel."

Max Verstappen - Melbourne Race

Betrouwbaarheid boven prestaties

Na afloop van de race zei Horner dat ze de betrouwbaarheid boven de prestaties moeten gaan stellen. Volgens Mol gaat dat niet meevallen want in feite is de Red Bull Powertrain nog steeds een Honda-motor. "Het komt nog allemaal in kratten en kisten vanuit Japan, het enige verschil is dat er niet meer 400 man aan die motor in Japan werken, ze worden wel zoals ze geleverd zijn keurig onderhouden door een mannetje of 100 in Engeland maar het is niet meer dat ze er vanuit de pitbox actief mee bezig zijn." 

Mol bespreekt ook het feit dat er ook een andere kant is van het verhaal. "Als jij in Sakura, Japan werkte waar die motoren gebouwd werden, en je bent officieel Honda, dan zit daar toch denk ik een fractie meer spanning en eerzucht op, en dat is bij Japanners nogal groot. Nu staat er geen Honda meer op de auto, dus je maakt een product dat onder een andere naam zijn werk moet gaan doen. Al zit het in de kwaliteitscontrole, in die zin is het wel zorgelijk want de Red Bull Powertrains-fabriek is nog niet up en running."

Honda achtervleugel

Topsnelheid inleveren

Als de Grand Prix Radio-commentator het voor het zeggen had zou hij wat topsnelheid inleveren en meer grip proberen te behalen en dan zou het goed moeten komen. "Het voordeel is dat je nu nog maar in race drie zit, en tuurlijk verloren punten maak je niet goed, maar als je naar de betrouwbaarheid van Ferrari kijkt, lijkt het een uitgemaakte zaak als je naar de auto van Leclerc kijkt, maar teamgenoot Sainz heeft ook zijn problemen, het kwartje kan zo de andere kant op vallen." 

Gevraagd naar een zwak punt van Leclerc zegt Mol dat de pech die Verstappen nu heeft en de pech die Sainz bij Ferrari heeft  zomaar naar de Monegask kan omslaan. "Dat zou Leclerc ook kunnen overkomen, we zagen in Jeddah wel als Verstappen en Leclerc beide de race uitrijden wie er wint maar dat is nu maar een keer voorgekomen", sluit Mol zijn terugblik af.

Lees ook: Lewis Hamilton: Goed resultaat voor het team

Lees ook: Stewards willen nieuwe safety car regels

Lees ook: Mattia Binotto uitzinning van vreugde na GP Australië

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden