Stewards willen nieuwe safety car regels

Header liveblog 1 Bahrein

Naar aanleiding van het bijna-ongeluk van Mick Schumacher tijdens de safety car-fase hebben de stewards aangegeven dat er gekeken moet worden naar de huidige set regels omtrent de safety car-periode.

Haas-coureur Mick Schumacher kwam tijdens een safety car-situatie bijna in botsing met AlphaTauri-coureur Yuki Tsunoda, die op zijn beurt remde om niet voorbij zijn teamgenoot Pierre Gasly te geraken. Een snelle reflex naar links van Schumacher zorgde ervoor dat een gigantisch ongeluk voorkomen kon worden. De Duitser schrok dusdanig dat hij over de radio richting het team een welgemeende 'holy cow' schreeuwde.

Signaal van de stewards

Door het bijna-ongeluk moesten alle drie de coureurs zich melden bij de stewards, waar uiteindelijk niemand een straf toebedeeld kreeg. Wel vinden de stewards dat er gekeken moet worden naar andere regels wanner de safety car op de baan komt, om ongelukken in de toekomst te voorkomen. "De coureurs remden en accelereerden zoals gebruikelijk achter de safety car. Gasly remde, Tsunoda remde dientengevolge. Schumacher was dichtbij Tsunoda en moest naar links uitwijken om een botsing te voorkomen. We moeten hier over nadenken hoe dit op te lossen", noemden de stewards in de notities na de race.

Tien lengtes afstand

De stewards denken aan het afschaffen van de regel dat er binnen tien lengtes van de voorganger gereden moet worden in een safety car-situatie. De stewards vinden dat de Formule 1-coureurs samen hierover tot overeenstemming moeten komen. "Met de huidige capaciteiten van remmen en accelereren in de Formule 1, zeker voor het op temperatuur houden van banden en remmen, past mogelijk de tien lengtes afstand niet meer. Hier moet in de toekomst met de coureurs over gesproken, zodat ze hier allemaal mee eens worden. Dit moet gedaan worden voordat er ernstige ongelukken gebeuren."

Lees ook: Puntloze race voor Zhou: Wil meevechten voor punten

Lees ook: Esteban Ocon: Top 5 was haalbaar

Lees ook: Aston Martin puntloos onderaan bij constructeurs

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden